Čista zelenjavna juha
Idejo za čisto zelenjavno juho mi je že pred leti posredoval dedi. Juha se kuha v ekonom loncu in je skuhana že v cca. 20 minutah. Takšna čista zelenjavna juha je odlična, saj je za okus poskrbela različna zelenjava, kot je korenje in gomoljna zelena ter začimbe in prava količina soli. Za piko na i in za malo drugačen okus sem pa dodala še jabolko (skrivnost, ki mi jo je posredovala babi).
V juho sem zakuhala zdrobove cmočke, vi pa kakor želite.
Pripomočki za čisto zelenjavno juho
- ekonom lonec (lahko kuhate tudi v navadnem loncu)
- lupilec za zelenjavo
Sestavine za čisto zelenjavno juho
Za 6 – 9 porcij:
- pol večje čebule
- 1 strok česna
- 1 gomoljna zelena (340 g)
- 2 velika korenčka (300 g)
- 1 žlička soli oz. po okusu
- 1 lovorjev list
- 1 vejica timijana
- 1 vejica peteršilja
- 2 l vode
- kokosovo olje za peko
- 1 manjše jabolko oz. polovico jabolka (cca. 50-80 g)
Kako naredim čisto zelenjavno juho
Za čisto zelenjavno juho je potrebna predpriprava, zato naprej olupim česen in čebulo ter ju sesekljam. Olupim še korenja ter zeleno. Zeleno narežem na kose, korenje pa samo po dolgem prepolovim. Na koščke narežem še peteršilj, kdor želi lahko kasneje v juho doda celo vejico peteršilja.
V ekonom loncu stopim kokosovo olje in ko je dovolj vroče, na njem prepražim čebulo in česen, da zadišita. V posodo stresem korenje in zeleno ter malo premešam in pustim 5 minut, da se premešajo okusi zelenjave. Dodam še peteršilj.
V posodo z zelenjavo zlijem 2 l vode, nato dodam še vejico timijan, lovorjev list ter sol. Juha naj se v ekonom loncu kuha cca. 20 minut do pol ure.
Če boste kuhali v navadnem loncu, pokrito ob zmernem kuhanju kuhajte 30 do 40 minut, da se zelenjava skuha in okusi prepojijo.
Ko je čista zelenjavna juha skuhana, jo precedim in prelijem v drug lonec ter vanjo zakuham žličnike, vlivance, … Korenje dodam v juho, da ga pojemo poleg.
Dober tek!