Čista zelenjavna juha
Print Friendly, PDF & Email

Idejo za čisto zelenjavno juho mi je že pred leti posredoval dedi. Juha se kuha v ekonom loncu in je skuhana že v cca. 20 minutah. Takšna čista zelenjavna juha je odlična, saj je za okus poskrbela različna zelenjava, kot je korenje in gomoljna zelena ter začimbe in prava količina soli. Za piko na i in za malo drugačen okus sem pa dodala še jabolko (skrivnost, ki mi jo je posredovala babi).

V juho sem zakuhala zdrobove cmočke, vi pa kakor želite.

Čista zelenjavna juha

Pripomočki za čisto zelenjavno juho

  • ekonom lonec (lahko kuhate tudi v navadnem loncu)
  • lupilec za zelenjavo

Sestavine za čisto zelenjavno juho

Za 6 – 9 porcij:

  • pol večje čebule
  • 1 strok česna
  • 1 gomoljna zelena (340 g)
  • 2 velika korenčka (300 g)
  • 1 žlička soli oz. po okusu
  • 1 lovorjev list
  • 1 vejica timijana
  • 1 vejica peteršilja
  • 2 l vode
  • kokosovo olje za peko
  • 1 manjše jabolko oz. polovico jabolka (cca. 50-80 g)

Kako naredim čisto zelenjavno juho

Za čisto zelenjavno juho je potrebna predpriprava, zato naprej olupim česen in čebulo ter ju sesekljam. Olupim še korenja ter zeleno. Zeleno narežem na kose, korenje pa samo po dolgem prepolovim. Na koščke narežem še peteršilj, kdor želi lahko kasneje v juho doda celo vejico peteršilja.

Čista zelenjavna juha

V ekonom loncu stopim kokosovo olje in ko je dovolj vroče, na njem prepražim čebulo in česen, da zadišita. V posodo stresem korenje in zeleno ter malo premešam in pustim 5 minut, da se premešajo okusi zelenjave. Dodam še peteršilj.

Čista zelenjavna juha

V posodo z zelenjavo zlijem 2 l vode, nato dodam še vejico timijan, lovorjev list ter sol. Juha naj se v ekonom loncu kuha cca. 20 minut do pol ure.
Če boste kuhali v navadnem loncu, pokrito ob zmernem kuhanju kuhajte 30 do 40 minut, da se zelenjava skuha in okusi prepojijo.

Čista zelenjavna juha

Ko je čista zelenjavna juha skuhana, jo precedim in prelijem v drug lonec ter vanjo zakuham žličnike, vlivance, … Korenje dodam v juho, da ga pojemo poleg.

Čista zelenjavna juha

Dober tek!

Ocena:
Skupaj: 1 Povprečno: 4]

spela

Že od malega zelo rada kuham. Veselje do kuhanja in peke mi je predala moja babi, ki je bila učiteljica gospodinjstva. Znala je speči najboljšo torto. Zelo uživam v dobrih in preprostih jedeh. Ker je imel moj sin alergijo na kravje mleko in jajca poizkušam kuhati in peči vse brez tega. S sinom velikokrat pečeva skupaj zato se trudim, da so moji recepti enostavni in zdravi.

Dodaj odgovor