Veganski vlivanci
Včasih nam zmanjka idej in ne vemo, kaj bi namesto krompirja ali testenin še lahko naredili in ponudili zraven omake ali zakuhali v juho, zato vam tokrat predstavljam moj recept za veganske vlivance. Narejeni so hitro, saj vsebujejo samo pirino in čičerikino moko ter mineralno vodo. Primerni so za tiste, ki ne smejo uživati jajc ali, če doma trenutno nimate jajčk, pa se vam je zahotelo vlivancev.
Ponudimo jih lahko kot prilogo k omaki ali si jih zakuhamo v juho.
Pripomočki za veganske vlivance:
- posoda za mešanje
- tehtnica
- merilna žlička
- žlica (lahko uporabite tudi ročni mešalnik z nastavkom za testo)
- posoda za kuhanje vlivancev
- penovka
- posoda za vodo (jaz sem uporabila posodo za solato)
- stiskalnica za krompir ali cedilo z večjimi luknjami (jaz sem uporabila stiskalnico za krompir ker je z njo najlažje delati vlivance)
Sestavine za veganske vlivance
Za cca. 2 osebi (kot priloga):
- 100 g pirine moke
- 20 g čičerikine moke
- 170 ml mineralne vode
- sol po okusu
Kako pripravim veganske vlivance
Najprej zmešam suhe sestavine, nato dolijem še mineralno vodo. Z žlico ali pa z ročnim mešalnikom z nastavkom za testo mešam nekaj časa (cca. 3 minute). Masa za vlivance mora biti bolj gosta, a še vedno dovolj tekoča, da bo šla lahko čez luknjice na stiskalnici za krompir ali čez cedilo.
V posodo nalijem vodo in jo postavim na štedilnik in počakam, da voda zavre. Maso za vlivance, ki je bolj tekoča, prelijem v stiskalnico za krompir (spodaj postavim manjši krožnik, da masa ne bo stekla ven medtem, ko jo vlivam v pasirko) ter maso počasi spuščam v zavreto vodo.
Če stiskalnice za krompir nimate, lahko vlivance naredite z cedilom, ki naj ima večje luknje. To pa naredite tako, da maso, ki jo vlijete v cedilo, z žlico mešate, da gre skozi luknjice v cedilu v vročo vodo.
Če nimate pri roki nobenega od teh pripomočkov, lahko maso v vrelo vodo vlivate s pomočjo žlice ali vilice s katero zajemate maso.
Vlivanci so kuhani, ko priplavajo na površje (jaz jih pustim vreti še kakšno minuto ali dve.) V drugo posodo nalijem hladno vodo, kamor z penovko polagam vlivance. Pustim jih cca. 5 sekund, nato odlijem vodo. To naredim zato, da se odstrani škrob in, da se vlivanci ne sprimejo skupaj. Vlivance lahko ponudite zraven omak, lahko pa jih ponudite tudi samo z drobtinami, ki jih prepražite na kokosovi maščobi.
Če jih boste uporabili kot zakuho v juho, jih namesto v vodo zakuhajte kar v vrelo juho.
Dober tek!
Da bo kosilo popolno, lahko veganske vlivance ponudite poleg:
- zelenjavnega golaža,
- ali celo jabolčne čežane in tako dobite sladkor različico obroka.
Vabim, da si pogledate tudi recepte za: