Čemaževa krem juha
Čemaževa krem juha je odličnega okusa. Poleg tega pa zdrava in primerna tudi za tiste, ki se želijo znebiti odvečnih kilogramov. Je odlična zamenjava za kosilo ali večerjo. Čemaževa krem juha po tem receptu zadostuje za 10 obrokov. V hladilniku počaka tudi do 4 dni.
Pripomočki za pripravo čemaževe krem juhe
- večji lonec za kuhanje juhe z pokrovom
- desko in nož za rezanje sestavin
- električni sekljalnik
- palični mešalnik
- posoda za očiščen in narezan krompir
- 1 velika jušna žlica
- kuhalnica za mešanje sestavin
- kozarec ali merilna posoda za vodo
Sestavine za pripravo čemaževe krem juhe
Za 10 porcij
- polovica svežega pora
- ena srednje velika čebula
- 2 večja ali 3 manjši korenčki
- 70 g masla
- sol in poper
- 1 goveja jušna kocka (ali domača)
- 1 jušna žlica vegete (lahko domače)
- 100 g svežega čemaža ali 4 velike jušne žlice čemaževega pesta
- 2,5 l vode
- 10 srednje velikih krompirjev
- kisla smetana in sveži ali posušeni peteršilj (po želji)
Postopek za pripravo čemaževe krem juhe:
Najprej dobro operemo, očistimo ter na drobne kose narežemo por, čebulo in korenje. Čemaž (če uporabljamo svežega) sesekljamo v električnem sekljalniku.
Očistimo, operemo in na kvadratke narežemo krompir. V posodo za kuhanje juhe damo maslo in ga počasi segrevamo na tihem ognju. Dodamo še narezano zelenjavo (korenček,por in čebulo) ter nadaljujemo s praženjem na tihem ognju 10 minut.
Po poteku tega časa v posodo dodamo sesekljan čemaž in pražimo sestavine še 5 minut.
Dodamo malo soli in prilijemo 2,5 l vode.
Dodamo še narezan krompir, 1 govejo jušno kocko, sol in poper po okusu in veliko jušno žlico vegete.
Sestavine kuhamo okoli 30 minut v zaprti posodi. Vodo po potrebi dolijemo tako, da je količina v loncu vedno ista (2,5l). Po poteku tega časa čemaževo juho odstavimo z ognja in nekoliko ohladimo.
Sestavine zmiksamo s pomočjo paličnega mešalnika.
Postrežemo in po želji posamezni porciji dodamo žlico kisle smetane in peteršilj.
Dober tek. 🙂