Ajdova juha s smetano
Ajdova juha s smetano je skoraj pozabljena juha naših babic in prababic, a se v zadnjem času ponovno vrača na naše krožnike. Kot je običajno za “stare” oziroma tradicionalne recepte, vsebuje zgolj sestavine, ki jih imamo običajno doma. Pri nas jo naredimo takrat, ko nam ostane nekaj žlic kuhane ajdove kaše, zato lahko ta recept imenujemo tudi “ponovna uporaba”. In okus? To boste morali preveriti sami. Nas je prijetno presenetila.
Ajdova juha s smetano – pripomočki:
Ni posebnih pripomočkov.
Ajdova juha s smetano – sestavine:
Sestavine so za 3-4 porcije.
- 200 g krompirja
- 1 žlica masla
- 1 srednje velika čebula
- 1 žlica gladke moke
- ščepec popra, soli
- pol žlice majarona
- 2 stroka česna
- 3-4 žlice kuhane ajdove kaše
- 3-4 žlice kisle smetane
- 1 žlica kisa (po želji)
Ajdova juha s smetano – postopek:
Približno 200 g krompirja olupimo ter narežemo na majhne kocke.
Krompir damo v kozico, z vodo speremo škrob in prilijemo približno liter vode, solimo po okusu in damo kuhati.
Medtem ko se krompir kuha, olupimo 1 srednje veliko čebulo in ga narežemo na manjše kose. Na ponvi segrejemo 1 žlico masla ter na njem prepražimo sesekljano čebulo. Nato dodamo 1 žlico bele gladke moke, premešamo in malce prepražimo. Ko zarumeni, razredčimo z nekaj žlicami vode ter prlijemo h kuhanemu krompirju v kozico.
Začinimo z mletim poprom, dodamo približno pol žlice zdrobljenega majarona in 2 stroka sesekljanega česna.
Ajdovo juho s smetano pretlačimo, po potrebi dodamo še malce vode in prevremo.
Dodamo 3 žlice kisle smetane in dobro premešamo. Na koncu dodamo še 3-4 žlice kuhane ajdove kaše. Če nam ustreza, lahko juho tudi okisamo – to storimo tako, da primešamo 1 žlico kisa. Mi kis izpustimo in je juha prav tako odlična.
Juho nadevamo v globok krožnik, za dekoracijo pa lahko dodamo še malo kisle smetane in kakšno vejico majarona ali drobnjaka.
Dober tek!
Imate radi slastne juhe? Poskusite tudi juho iz buče in gosto očiščevalno juho.