Zeljna zloženka z mesom
Dušeno kislo zelje v kombinaciji z različnimi vrstami mesa, je zelo odlično in okusno kosilo. Se zna zgoditi, da bodo zelje pripravljeno na način zeljne zloženke z mesom, vzljubili tudi tisti, ki sicer zelja ne marajo.
Zeljna zloženka z mesom – pripomočki:
- ponev
- večji lonec
- pekač
- deska za rezanje
- nož
- kuhalnica
- vilica
Zeljna zloženka z mesom – sestavine:
Sestavine zadoščajo za 7 – 8 oseb:
- 2 kg kislega zelja
- 1 večja čebula
- 2 stroka česna
- 2 lovorova lista
- 1 žlica domače suhe mešanice začimb
- sol
- poper
- 150 ml olja
- 1 žlica rdeče mlete paprike
- 4 kosi sveže svinjske vratovine
- 4 do 5 kosov svežih svinjskih reberc
- 350 g hamburške slanine
- 1 par in pol domače klobase
- alu folija
Zeljna zloženka z mesom – postopek:
Čebulo in česen olupimo in ju sesekljamo. V ponvi na 100 ml olja ju spražimo in pazimo, da čebula ne postane rjava in da se česen ne zažge. Nato dodamo kislo zelje. Če se vam zdi prekislo, ga predhodno sperite pod tekočo vodo. Dodamo še sol, mešanico začimb, rdečo papriko, lovorov list in poper. Premešamo in dušimo 20 minut. Če se bojimo, da bi s nam zelje prismodilo, lahko občasno prilijemo 3 žlice vode, ki bo med dušenjem izparela.
Izberemo različne kose mesa. Predlagam svežo svinjsko vratovino, rebrca, hamburško slanino in domače klobase.
V ponvi na vročem olju, na hitro, vsak kos mesa z obeh strani popečemo, samo toliko, da z zunanje strani zakrkne.
Nato si pripravimo pekač in dno pokrijem z 1/5 dušenega zelja. Na zelje položimo popečeno svinjsko vratovino in pokrijemo z dušenim zelje. Novo plast naložimo s popečenimi rebrcami in spet pokrijemo z zeljem. Nato naložimo popečeno hamburško slanino, pokrijemo z zeljem. Kot zadnjo plast naložimo prekajene domače klobase, ki smo jih razrezali na kose ter vse skupaj pokrijemo z zeljem. Po vrhu prelijemo z maščobo iz ponve, v kateri smo popekli meso in klobase.
Če ima pekač pokrov, ga pokrijemo in damo peči v pečico na 185 stopinj Celzija z ventilacijo za uro in pol. Proti koncu pečenja pekač odkrijemo. Če vaš pekač nima pokrova, pokrijte z alu folijo, ki bo prav tako kot pokrov, služila svojemu namenu.
Jed lahko postrežemo s pire krompirjem, lahko s testeninami ali samo s kosom kruha.
Dober tek!