Zelenjavno – mesna lazanja za vse okuse
Print Friendly, PDF & Email

Radi kombinirate zelenjavo in meso? Ste sicer bolj ”zelenjavar” po okusu, a vam včasih ustreza tudi kaj mesnega? Ste doma različni jedci? Eni bi meso, drugi zelenjavo? Potem je ta zelenjavno – mesna lazanja kot nalašč za vas. Ta zelenjavno – mesna lazanja bo namreč zadovoljila tako ljubitelje zelenjave, kot tiste, ki so bolj mesojede narave.

zelenjavno-mesna-lazanja-za-vse (2)

Pripomočki za zelenjavno – mesno lazanjo

  • kozica
  • kuhalnico
  • pekač za lazanjo
  • štedilnik
  • električno pečico

Sestavine za pripravo zelenjavno – mesne lazanje

(za 4 osebe)

Najlažje vam bo, če si boste vso zelenjavo pripravili vnaprej.
Najlažje vam bo, če si boste vso zelenjavo pripravili vnaprej.

Za zelenjavno – mesni nadev:

  • 250 g mletega mešanega mesa
  • 1 večja ali dve manjši bučki
  • 1 rdeča paprika
  • 1/2 pora
  • 2 paradižnika (bolj zrela)
  • malo kokosove masti ali olja
  • poper
  • sol
  • muškatni orešček
  • lovorjev list
  • rožmarin
  • testenine za lazanjo (listi)
  • bešamel
  • Sestavine za bešamel.
    Sestavine za bešamel.

    100g naribanega sira

Za bešamel omako:

  • 1/2 litra mleka
  • 4 dag masla
  • 4 dag moke (gladke)
  • muškatni orešček (po okusu)
  • sol (po okusu)
  • poper (po okusu)

Zelenjavno – mesna lazanja – postopek:

Pripravite vso zelenjavo. Bučke narežite na 1-2 centimetra velike kocke (lahko jih olupite, ali pa ne). Tudi papriko narežite na manjše koške. Paradižnik olupite in ga narežite na majhne kocke.  Por očistite in ga narežite na poljubne kolobarje.

V kozici stopite kokosovo mast (ali olje – kar pač uporabljate). Na njej prepražite por in mu dodajte mleto mešano meso. Prepražite.

zelenjavno-mesna-lazanja-za-vse (3)

Nato dodajte bučke, papriko. Začinite po okusu. dušite 10 minut. Na koncu dodamo še na koščke narezana paradižnika, premešamo in v pokriti kozici dušimo še 15 minut.

zelenjavno-mesna-lazanja-za-vse (4)

Medtem, ko se sestavine za zelenjavno – mesno lazanjo dušijo v kozici, pripravimo bešamel.

Bešamel pripravimo tako, da na maslu spenimo moko in zalijemo z mlekom.

zelenjavno-mesna-lazanja-za-vse (6)

Mešamo z metlico za stepanje. Začinimo po okusu (poper, sol, muškatni orešček).

zelenjavno-mesna-lazanja-za-vse (7)

Ob mešanju pustimo, da na zmernem ognju počasi vre približno 8 minut. Bešamel za zelenjavno – mesno lazanjo je pripravljen.

zelenjavno-mesna-lazanja-za-vse (8)

Odstavimo zelenjavo – mesni nadev za lazanjo in iz njega vzamemo lovorjev list. Pripravimo pekač za lazanjo in lističe testenin za lazanjo. Naribamo sir, ki ga bomo potrebovali za pripravo lazanje.

zelenjavno-mesna-lazanja-za-vse (9)

Sestavimo lazanjo tako, da bešamel pokapamo po dnu pekača.

zelenjavno-mesna-lazanja-za-vse (10)

Naložimo plast testenin, testenine malo pokapljamo z bešamelom in na vrh naložimo polovica zelenjavno – mesnega nadeva za lazanjo, potrosimo z malo naribanega sira.

zelenjavno-mesna-lazanja-za-vse (11)

zelenjavno-mesna-lazanja-za-vse (12)

Prelijemo z bešamelom. Na bešamel damo novo plast testenin in nato še preostali zelenjavno – mesni nadev, malo sira. Tudi tokrat nadev prelijemo z bešamelom.  Za vrhnjo plast damo testenine, ki jih prelijemo z bešamelom in posujemo z naribanim sirom.

zelenjavno-mesna-lazanja-za-vse (2)

Zelenjavno – mesno lazanjo pečemo v pečici na 180 stopinjah Celzija približno 40 minut.

zelenjavno-mesna-lazanja-za-vse (16)

Pred rezanjem počakajte nekaj minut, da se lazanja malo ohladi, saj jo boste tako lažje rezali.

zelenjavno-mesna-lazanja-za-vse (17)

Dober tek!

Ocena:
Skupaj: 7 Povprečno: 4.4]

Irena Trojar

Rada ustvarjam, pišem, vrtnarim ... Zelo rada pa tudi kuham. In ko kuham, rada eksperimentiram, se igram in ustvarjam povsem svoje jedi ... čisto vse pa začinim tudi z ljubeznijo. Upam, da vam bodo moji recepti všeč.

Dodaj odgovor