Zelenjavni čili
Print Friendly, PDF & Email

Zelenjavni čili je pikantna in nasitna jed, ki nas ogreje. V receptu za moj čili sem uporabila le rdeč fižol, rdečo papriko ter veganske hrenovke. Z njimi sem čiliju še dodatno izpopolnila okus jedi. Poleg mešanic začimb za čili con carne, sem dodala v jed še suhi česen in rdečo papriko v prahu.

Pri pripravi okusne hrane so zelo pomembne začimbe, saj omogočijo boljšo prebavo. Čili je začimba, ki ima antibakterijski učinek in s svojimi sestavinami ogreje prebavne organe ter tako omogoči boljšo razgradnjo zaužite hrane.
Endorfini so le ena od prednosti s čilijem začinjene hrane. “Vulkanski feferončki” vam lahko pomagajo tudi shujšati, pozdraviti prehlad in celo preprečiti čir na želodcu.

Zelenjavni čili obožujem in ga imamo pogosto za kosilo. Zraven skuham še riž, ali pa ga pojemo kar samega. Poizkusite ga, saj verjamem da vam bo všeč.

zelenjavni čili

Pripomočki za zelenjavni čili

  • ni posebnih pripomočkov

Sestavine za zelenjavni čili

Za 3 osebe:

  • pol čebule
  • 200 ml paradižnikove mezge
  • 300 ml vode
  • 1 konzerva rdečega fižola v zrnju (240 g)
  • 300 g rdeče paprike (cca. 2 papriki)
  • 3 veganske hrenovke
  • 1/2 žličke začimb za chili con carne oz. po okusu
  • 2 žlički česna v prahu
  • 1 žlička rdeče paprike v prahu
  • sol
  • 1 žlička koruznega škroba za zgostitev
  • kokosovo olje za peko

Priprava zelenjavnega čilija

Zelenjavni čili je narejen zelo hitro, saj se ne kuha dolgo časa, je pa potrebno malo predpriprave. Čebulo olupim in jo sesekljam. Papriki umijem, odstranim semena in jo narežem na manjše koščke. Tudi veganske hrenovke narežem na manjše kolobarje.

zelenjavni čili

V posodi stopim kokosovo olje in počakam, da se malo segreje. Prepražim veganske hrenovke ravno toliko, da malo zadiši oz. da dobijo malo rjave barve. K veganskim hrenovkam stresem še čebulo, ki jo tudi popražim, da dobi lepo zlato rjavo barvo ter narezane paprike.

zelenjavni čili

Vse skupaj zalijem z paradižnikovo mezgo ter vodo, dodam vse začimbe in odcejen rdeč fižol. V čili dam še koruzni škrob za zgostitev ter vse skupaj kuham 10 -15 minut.

zelenjavni čili

Jed je pripravljena.

zelenjavni čili

Dober tek!

Zraven zelenjavnega čilija lahko ponudite pirin kruh s semeni brez gnetenja ali pa ržen kruh brez vzhajanja.

Ocena:
Skupaj: 2 Povprečno: 5]

spela

Že od malega zelo rada kuham. Veselje do kuhanja in peke mi je predala moja babi, ki je bila učiteljica gospodinjstva. Znala je speči najboljšo torto. Zelo uživam v dobrih in preprostih jedeh. Ker je imel moj sin alergijo na kravje mleko in jajca poizkušam kuhati in peči vse brez tega. S sinom velikokrat pečeva skupaj zato se trudim, da so moji recepti enostavni in zdravi.

Dodaj odgovor