Telečji zrezki v čebulni omaki
Telečji zrezki (telečje stegno) so že sami po sebi precej mehki, saj je to mlado meso. Če jih pripravljamo v omaki, ne potrebujejo dolgega kuhanja. Tokrat jih bomo pripravili v čebulni omaki, zraven pa skuhali in popekli svaljke.
Pripomočki za telečje zrezke v čebulni omaki:
- kuhinjsko kladivo
Sestavine za telečje zrezke v čebulni omaki:
Za 4 osebe:
- 4 večji telečji zrezki ali 8 manjših (stegno)
- 3 večje čebule (350 g)
- 4 stroki česna
- 4 žlice olja
- 0,5 dl belega vina
- 3 lovorjevi listi
- 1 žlica mlete rdeče paprike
- majaron
- curry začimbna mešanica
- sol
- poper
- 0,5 l vode
Postopek za telečje zrezke v čebulni omaki:
Pri telečjih zrezkih v čebulni omaki sta najpomembnejši 2 stvari: da izberemo lepe zrezke iz telečjega stegna in da pripravimo dosti in pravilno narezano čebulo za omako.
Pravilno za to omako narežemo čebulo na tanke prečne kolobarje polovice čebule, kot prikazujeta spodnji sliki.
Sedaj tako narezano čebulo prepražimo na dveh žlicah olja, zrezke potolčemo s kuhinjskim kladivom ter solimo in popramo po okusu.
Ko je čebula iz obeh strani popražena toliko, da postekleni in dobi malo rjavkaste barve, dodamo na drobno nasekljan česen in vino. Premešamo ter vse zalijemo z 2 dl vode in pustimo, da čisto na rahlo vre.
Med tem na olju na hitro opečemo telečje zrezke. Na vsaki strani največ po 2 minuti na višji temperaturi.
Sedaj čebuli dodamo lovorjeve liste, mleto papriko, curry, majaron, sol in poper ter zalijemo še s preostankom vode. Premešamo in v to omako predevamo popečene zrezke.
Telečje zrezke v čebulni omaki kuhamo 40 minut na manjši temperaturi. Nato imamo dve možnosti za omako. Ali pustimo originalno omako, kjer se vidijo rezine čebule, ali pa iz omake odstranimo zrezke in s paličnim mešalnikom omako zmiksamo ter nato vrnemo zrezke nazaj v ponev. Pri nas je obvezna prva varianta, da se vidijo čebulne rezine.
Ko so telečji zrezki v čebulni omaki kuhani, jih lahko takoj postrežemo z raznovrstnimi prilogami od pečene polente, polpetov iz polente, raznimi krompirjevimi prilogami, svaljki, rižem, zelenjavo s kvinojo ali testeninami.
Dober tek! 😊