Telečja jetrca v rožmarinu in blitva z mladim sirom
Print Friendly, PDF & Email

Telečja jetrca z rožmarinom za delovanje miselnih funkcij, blitva in peteršilj proti slabokrvnosti, krompir pa za energijo. Hitro pripravljen obrok za eno osebo vsebuje vse kar potrebujete. Enostaven tudi za začetnike, predvsem pa dišeč in dober . . .

Telečja jetrca v rožmarinu in blitva z mladim sirom – pripomočki:

  • nož za lupljenje krompirja
  • nož za rezanje
  • ribež ali strgalo za sir
  • posoda za kuhanje
  • manjša ponev
  • vilice za meso

Telečja jetrca v rožmarinu in blitva z mladim sirom – sestavine:

  • 150 g telečjih jetrc (dva zrezka)
  • ščepec posušenih rožmarinovih lističev
  • 1 jušno žlico sezamovega olja
  • 200 g očiščene mlade blitve
  • 100 g očiščenega krompirja
  • suho steblo rožmarina
  • 30 g drobno naribanega mladega kravjega sira
  • šopek svežega peteršilja
  • sol po okusu
  • sveže mlet poper po želji

Količina sestavin je primerna za eno osebo, čas priprave 35 minut.

Telečja jetrca v rožmarinu in blitva z mladim sirom – postopek priprave

Očistite in narežite krompir na poljubne rezine. Prelijte ga z vodo le toliko, da je delno pokrit, dodajte suho steblo rožmarina za aromo in sol po okusu. Pristavite na ogenj in kuhajte še dobrih 5 minut po tem ko zavre. Dodajte blitvo in kuhajte toliko časa, da so stebla blitve kuhana al dente.

V ponev nalijte jušno žlico sezamovega olja, dodajte sveže zdrobljene posušene lističe rožmarina. Ko se olje segreje in rožmarin zadiši dodajte zrezke iz telečjih jetrc. Rahlo zapecite, obrnite in šele sedaj posolite in popoprajte.

Drobno naribajte mlad kravji sir za posip.

Precedite blitvo in krompir, odstranite suho steblo rožmarina, servirajte na ogret krožnik in posipajte z naribanim sirom. Pečena jetrca lahko dodate na isti krožnik in čez vse prelijete sok, ki se je izcedil med peko jetrc. Kot dodatek ponudite solato iz zrelih mesnatih paradižnikov in svež peteršilj.

O sestavinah in prehranski vrednosti
Telečja jetra vsebujejo veliko mineralov kot so fosfor (379 mg), kalij (308 mg), magnezij (20 mg), železo (6,4 mg), kalcij(5 mg) in v manjših količinah še natrij, cink, baker, mangan in selen. Med vitamini so prisotni predvsem niacin, riboflavin, pantotenska kislina ter vitamini skupine B. Da ohranite dragocene vitamine (ki so termo labilni) ter zadovoljivo prebavljivost in izkoristek beljakovin jetrca pecite na nižji temperaturi. Rožmarin vsebuje 1,8-cineol, ki izboljšuje spomin in preprečuje razgradnjo nevrotransmiterja acetilholina, ki spodbuja možganske celice za razmišljanje in spomin. Domač mladi sir pripravljen iz nehomogeniziranega mleka vsebuje za telo lahko dostopne beljakovine in kalcij. Blitva vsebuje veliko kalcija in prehranskih vlaknin, krompir pa bo dodal še kalij in dovolj energije v obliki škrobnega ogljikovega hidrata. Tudi peteršilj vsebuje vlaknine in veliko vitamina C, ki bo pomagal vgraditi železo. Z dodatkom surovih sestavin, kot sta peteršilj in zreli paradižniki, ki imata izrazito bazičen učinek na telo po presnovi pa boste popravili sicer kisel učinek kuhane in beljakovinske hrane.  Dodali pa boste tudi delček žive energije po Bovisovi lestvici. Tako sestavljen obrok upošteva tudi načelo srednjega glikemičnega indeksa in je kot tak primeren za diabetike, ohranjanje zdrave telesne teže, zadovoljive izgradnje mišične mase in zagotavlja dolgotrajno energijo.
Ocena:
Skupaj: 5 Povprečno: 4.8]

Irena Franić

Pravilna dieta je »način življenja«, le tako je lahko uspešna na dolgi rok brez stresa in nenehnih odrekanj. Samo tako si lahko pridobimo zadostno količino energije in ohranimo svoje zdravje, da smo se sposobni spopadati z današnjim hitrim tempom in obveznostmi, ki jih nalaga življenje. Zato vedno razmišljam o tem kako z lastno žlico ohraniti svoje zdravje in dobro počutje z veliko mero hedonizma in ekonomičnim pristopom v gospodinjstvu. Okusno pripravljeno hrano vedno jem počasi, tako je užitek večji in traja dlje, tako zadovoljim vse moje čute, zadovoljno pa je tudi moje telo. Hrana mi daje pravo energijo in dobro se počutim v svoji koži. Moj »način življenja« bi rada delila z vami! Vesela bom, če boste iz tega čudovitega potovanja v magični svet kulinarike odšli bogatejši za kakšno koristno izkušnjo, ki vam bo kasneje v pomoč tudi v domači kuhinji. Med mojimi recepti vas bo vedno čakal tudi komentar o prehranski vrednosti obroka. Tako boste vedeli, da ste jedli tudi zdravo (ne samo za Obliznit Prste). Kaj več pa boste seveda prebrali v knjigi . . . Z živili ravnajte gospodarno in predvsem spoštljivo saj imajo kot vsaka materija v vesolju svoje zakonitosti, energijo in namen. Spoštujte in ohranjajte kar vam je dano saj tako ohranjate tudi sebe.

Dodaj odgovor