Telečja jetrca v rožmarinu in blitva z mladim sirom
Telečja jetrca z rožmarinom za delovanje miselnih funkcij, blitva in peteršilj proti slabokrvnosti, krompir pa za energijo. Hitro pripravljen obrok za eno osebo vsebuje vse kar potrebujete. Enostaven tudi za začetnike, predvsem pa dišeč in dober . . .
Telečja jetrca v rožmarinu in blitva z mladim sirom – pripomočki:
- nož za lupljenje krompirja
- nož za rezanje
- ribež ali strgalo za sir
- posoda za kuhanje
- manjša ponev
- vilice za meso
Telečja jetrca v rožmarinu in blitva z mladim sirom – sestavine:
- 150 g telečjih jetrc (dva zrezka)
- ščepec posušenih rožmarinovih lističev
- 1 jušno žlico sezamovega olja
- 200 g očiščene mlade blitve
- 100 g očiščenega krompirja
- suho steblo rožmarina
- 30 g drobno naribanega mladega kravjega sira
- šopek svežega peteršilja
- sol po okusu
- sveže mlet poper po želji
Količina sestavin je primerna za eno osebo, čas priprave 35 minut.
Telečja jetrca v rožmarinu in blitva z mladim sirom – postopek priprave
Očistite in narežite krompir na poljubne rezine. Prelijte ga z vodo le toliko, da je delno pokrit, dodajte suho steblo rožmarina za aromo in sol po okusu. Pristavite na ogenj in kuhajte še dobrih 5 minut po tem ko zavre. Dodajte blitvo in kuhajte toliko časa, da so stebla blitve kuhana al dente.
V ponev nalijte jušno žlico sezamovega olja, dodajte sveže zdrobljene posušene lističe rožmarina. Ko se olje segreje in rožmarin zadiši dodajte zrezke iz telečjih jetrc. Rahlo zapecite, obrnite in šele sedaj posolite in popoprajte.
Drobno naribajte mlad kravji sir za posip.
Precedite blitvo in krompir, odstranite suho steblo rožmarina, servirajte na ogret krožnik in posipajte z naribanim sirom. Pečena jetrca lahko dodate na isti krožnik in čez vse prelijete sok, ki se je izcedil med peko jetrc. Kot dodatek ponudite solato iz zrelih mesnatih paradižnikov in svež peteršilj.