Svinjsko meso v gorgonzolni omaki z bučkami
To kosilo je izrazitega okusa po gorgonzoli, mehkem siru s plemenito plesnijo. Za prehransko obogatitev obroka poskrbi naribana bučka, ki se lepo poveže z omako in naredi gostejšo – tako se izognemu tudi goščenju omake z moko. Omako lahko pripravimo tudi brez mesa – tega enostavno izpustimo iz recepta in dobimo vegetarijansko različico. Zraven pašejo testenine, riž ali polenta, lahko pa tudi kvinoja, ajda …
Pripomočki za svinjsko meso v gorgonzolni omaki z bučkami
- večja ponev
- ribežen
Sestavine za svinjsko meso v gorgonzolni omaki z bučkami
Za 2 osebi:
- 2 žlici olivnega olja
- 50 g čebule
- 120 g svinjskih filejev za hitro pripravo
- 50 g gorgonzole
- 1 dl smetane za kuhanje (uporabila sem riževo smetano)
- 160 g bučk
- ščep soli
- pol žličke domače začimbne mešanice
- ščep posušenega origana
Postopek za svinjsko meso v gorgonzolni omaki z bučkami
50 g čebule olupimo, sesekljamo in popražimo v ponvi na 2 žlicah olivnega olja.
Medtem 120 g svinjskega mesa narežemo na trakce ali koščke in jih dodamo v ponev. Solimo jih z dvema ščepoma soli. Pražimo 10 minut in po potrebi dolijemo kakšno žlico vode, da se ne prismodi. Temperatura naj ne bo previsoka in vmes večkrat premešamo, hkrati pa na grobo naribamo 160 g bučke in jo – ko je meso popraženo – dodamo v ponev. Kuhamo še 10 minut.
Svinjsko meso v gorgonzolni omaki z bučkami začinimo s ščepom posušenega origana, dodamo pa še pol žličke domače začimbne mešanice. Dolijemo 1 dl smetane za kuhanje in dodamo 50 g gorgonzole, ki jo narežemo na koščke. Kuhamo še nekaj minutk, da se omaka poveže in gorgonzola stopi.
Na krožniku postrežemo poljubno prilogo (jaz sem izbrala polento) in čez prelijemo svinjsko meso v gorgonzolni omaki z bučkami.
Če ste ljubitelji gorgonzole, preizkusite še ta predloga:
Če iščete več idej za svinjsko meso v omaki, pa priporočam te recepte:
- Zrezki v zelenjavni omaki.
- Zrezki v čebulni omaki s šampinjoni.
- Zrezki v kremni omaki s šampinjoni.
- Zrezki v smetanovi omaki z bučkami in šparglji.