Zrezki v zelenjavni omaki
Print Friendly, PDF & Email

Zrezki v zelenjavni omaki so ideja za kosilo za vse tiste, ki imajo radi mesne jedi, zraven pa jim tekne tudi malo zelenjave. Poleg lahko postrežemo krompir, pripravljen na različne načine, omako lahko prelijemo tudi čez testenine, riž, lečo, njoke, svaljke …

V omaki se skriva sestavina, ki nadomešča moko, to je fižol. Tega preprosto spasiramo s paličnim mešalnikom, da dobimo gosto pasto, ki jo vmešamo v jed. Tako le-to zgostimo z bolj hranljivim živilom, kot je navadna bela moka, ki jo pogosteje uporabljamo za zgostitev juh in omak.

Prav tako lahko korenje narežemo na majhne kockice, če naši jedci nad njim niso najbolj navdušeni, pa ga lahko naribamo in tako naredimo manj opaznega. Po želji lahko grah tudi izpustimo ali zamenjamo npr. s čičeriko ali drugo vrsto zelenjave, recimo z brokolijem.

zrezki v zelenjavni omaki

Pripomočki za zrezke v zelenjavni omaki:

 • palični mešalnik

Sestavine za zrezke v zelenjavni omaki:

Za 3-4 osebe:

 • 100 g čebule
 • 1 strok česna
 • 2 žlici sončničnega olja
 • 250 g korenja
 • 100 g surovega graha (svežega ali zamrznjenega)
 • 300 g mesa (uporabila sem svinjsko meso, lahko tudi piščančje)
 • 150 g fižola
 • 2 lovorjeva lista
 • 1 žlička domače začimbne mešanice
 • 1 ščep posušenega majarona
 • 1 ščep posušenega šetraja
 • 1 ščep posušenega timijana
 • 1 dl paradižnikove mezge

Postopek za zrezke v zelenjavni omaki:

V višjo ponev vlijemo 2 žlici sončničnega olja in ga segrejemo, vmes pa sesekljamo 100 g čebule in jih dodamo v ponev. Pražimo par minutk na zmernem ognju, da čebula postekleni, nato dodamo strt strok česna.

zrezki v zelenjavni omaki

Čebulo in česen s kuhalnico potisnemo na stran, povišamo temperaturo in v ponev dodamo svinjske zrezke. Popečemo jih z ene in nato še z druge strani. Po potrebi dolijemo par žlic vode, da se čebula ne zasmodi.

zrezki v zelenjavni omaki

Medtem olupimo 250 g korenja in ga ali naribamo ali narežemo na manjše kockice. Ko je meso popečeno, korenje dodamo v posodo.

zrezki v zelenjavni omaki

Solimo s ščepom soli, dolijemo še par žlic vode in pokrito dušimo približno 5 minut. Vmes pripravimo grah: lahko uporabimo svežega ali zamrznjenega. Če bomo izbrali slednjega, ga ni potrebno odtaliti, ampak ga preposto vmešamo v jed.

zrezki v zelenjavni omaki

Da bodo zrezki v zelenjavni omaki okusnejši, dodamo začimbe oz. zelišča: po en ščep posušenega majarona, timijana in šetraja, 2 lista lovorja in žličko domače začimbne mešanice.

zrezki v zelenjavni omaki

Dolijemo pol litra vode in premešamo. Pokrito kuhamo pol ure oz. dokler grah ni mehek – torej kuhan.

zrezki v zelenjavni omaki

Malo pred koncem kuhanja zrezkov v zelenjavni omaki spasiramo kuhan fižol. 150 g (kar je ena konzervica) fižola splaknemo pod tekočo vodo in ga stresemo v kozico, v kateri ga bomo lahko spasirali. Dodamo mu nekaj žlic omake in vse skupaj spremenimo v svetlo rjavo zmes.

zrezki v zelenjavni omaki

Spasiran fižol vlijemo k zrezkom v zelenjavni omaki.

zrezki v zelenjavni omaki

Premešamo in dodamo še 1 dl paradižnikove mezge.

zrezki v zelenjavni omaki

Ponovno premešamo in zrezki v zelenjavni omaki so pripravljeni. Dober tek!

zrezki v zelenjavni omaki

Tukaj pa je še par idej za zrezke v omaki:

S pomočjo fižola pa lahko pripravimo mesne polpete ali mini mesne kroglice v paradižnikovi omaki.

Ocena:
Skupaj: 2 Povprečno: 5]

Kuhartnica

Za imenom Kuhartnica ustvarjam Deja Horvat. Rada kuham, pečem, fotografiram in preživljam čas s svojo družino, v katero spadata tudi dva mačka. Naša družina ima zelo raznolike želje glede prehrane (pa sem niti ne štejem mačkov :)), zato vsak dan kuham vsaj dve različici kosila. Kuhanje za različne okuse mi je v izziv, zato se med mojimi recepti najdejo ideje za mesojedce, vegetarijance in vegane.

Dodaj odgovor