Šrilanški curry s svinjino za sladokusce
Print Friendly, PDF & Email

Okusi so seveda različni, a tako kot veliko drugim ljubiteljem karijev, je tudi meni najljubši šrilanški kari. Je močnejši in gostejši od tajskih različic in če je govora o mesnem, je v njem meso glavna sestavina, brez kupa zelenjave, ki jo najdemo v tajskih karijih. Če bi naredil primerjavo z nam bolj znanimi jedmi, je razlika med šrilanškim in tajskim karijem približno taka, kot med golažem in obaro. Tudi indijski kariji so mi zelo ljubi in lahko zelo podobni šrilanškemu, a pri primerjavi med slednjima, me v šrilanškem kariju privlači pika na i, ki mu jo doda kokosovo mleko. Ko se lotim »svinjsko dobre« različice, najraje uporabim svinjsko ribico, vi pa se seveda lahko odločite za vam ljubši del rijoče zverinice. Priporočljivo pa je izogibanje presuhim kosom, kot je na primer ombolo. Lizanje krožnika je zagotovljeno.

Od vseh uporabljenih začimb imamo pri nas lahko problem le z nakupom karijevih listov, ki pa jih lahko brez večje škode izpustimo iz recepta.

SrilanskiCurrySSvinjino-05

Šrilanški curry s svinjino za sladokusce – pripomočki:

  • deska za rezanje
  • nož
  • steklena posoda za mariniranje
  • globoka ponev s pokrovko
  • kuhalnica

Šrilanški curry s svinjino za sladokusce – sestavine:

  • 2 manjši svinjski ribici ali 750 g drugega kosa svinjine
  • 3 srednje velike čebule
  • 10 strokov česna
  • 4 cm kos svežega ingverja
  • 1 limona
  • 400 ml pločevinka kokosovega mleka
  • 3 – 4 žlice začimbne mešanice temnega šrilanškega curryja (glej recept “Temni šrilanški curry – začimbna mešanica”)
  • SrilanskiCurrySSvinjino-01čajna žlička mlete kurkume
  • ½ čajne žličke soli
  • ½ čajne žličke zmletega črnega popra
  • pol cimetove paličice
  • 7 nageljnovih žbic
  • 7 strokov kardamoma
  • 10 suhih karijevih listov
  • 5 žlic kokosovega olja
  • pekoči čili (po želji)

Šrilanški curry s svinjino za sladokusce – postopek:

Ko se kakšen dela prost dan zjutraj dodobra pretegnemo, svinjski ribici narežemo na manjše kose. Ingver olupimo in ga naražemo na majhne koščke oziroma sesekljamo. Meso v posodi za mariniranje dobro zmešamo s sokom limone, ingverjem, karijevo začimbno mešanico, kurkumo, poprom in čilijem.

SrilanskiCurrySSvinjino-06

Pokrijemo in postavimo v hladilnik.

Česen olupimo ter sesekljamo, olupimo in narežemo tudi čebulo. Cimetovo paličico nalomimo na manjše kose, kardamomove stroke zarežemo oziroma odpremo. V ponvi segrejemo kokosovo olje in na njem, na močnem ognju, na hitro prepražimo česen. Dodamo čebulo, cimet, nageljnove žbice, kardamom in karijeve liste ter na nekoliko zmanjšanem ognju pražimo, dokler čebula ne porjavi. Če želimo močnejši okus, jo močneje porjavimo, a pazimo, da je ne zažgemo.

SrilanskiCurrySSvinjino-07

Dodamo in prepražimo še marinirano meso.

SrilanskiCurrySSvinjino-08

Ko meso izpusti vodo, je ne povremo do konca, temveč ogenj zmanjšamo, dodamo sol in kokosovo mleko, ter pokrito kuhamo na rahlem ognju še kakšno uro, uro in pol, lahko pa tudi več. Samo meso je sicer kuhano že dosti prej, a če želimo, da se okusi dobro razvijejo in povežejo, jim je potrebno pustiti nekaj več časa. Sam kakšne četrt ure pred koncem, za dodatno piko na i, uporabim še popolnoma ne Šrilanški dodatek: dober pljusk rdečega vina.

SrilanskiCurrySSvinjino-09

Postrežemo z dolgozrnatim rižem.
Ljubitelji karijev si teh navadno ne znamo predstavljati brez dodatka pekočih čilijev. Vseeno pa jih ne smemo vsiljevati tistim, ki tega ne prenesejo. Sam v tem primeru »pekočino« pripravim posebej, tako da si jo lahko vsak odmeri po želji. Čilije čim bolj drobno sesekljam, dodam sol, nekaj malega vode in oljčnega olja, da dobim gosto pasto, ki ji na koncu vmešam še nekaj zelene (rumene) karijeve začimbne mešanice, ki jo dobimo v vsaki trgovini.

SrilanskiCurrySSvinjino-10

Za pekoče jezike junakov, ki precenijo svoje sposobnosti (oziroma podcenijo mojo pekočino), je dobro imeti pri roki še kozarec jogurta ali kefirja. Če ga imamo, lahko kariju priložimo tudi čatni.

SrilanskiCurrySSvinjino-04
Če se želimo še bolj vživeti v šrilanške navade, se jedi lotimo z roko. Samo z desno seveda, saj leva velja za umazano. Pa dober tek!

Ocena:
Skupaj: 1 Povprečno: 5]

Dodaj odgovor