Sočna mesna lazanja
Print Friendly, PDF & Email

Kadar pri nas doma kuhamo bolonjsko omako, jo vedno skuhamo za dvakrat in to vedno po istem vrstnem redu; prvi dan testenine, drugi dan pa nekaj drugega. Ponavadi je to krompirjeva musaka, rižota ali pa lazanja, ki jo imamo tudi najrajši. Nam je najbolj všeč takšna, ki je zelo sočna, če se le da, s svežimi lističi testenin. Torej, če tudi vi kdaj pripravite malo več bolonjske omake, pripravite še to sočno mesno lazanjo, ne bo vam žal.

Sočna mesna lazanja – pripomočki

  • steklen pekač dimenzij 30×20 cm

Sočna mesna lazanja – sestavine

Za 5 oseb:

  • 300 g svežih jajčnih testenin za lazanjo (lahko tudi klasične suhe testenine, listi,  lazanjo, ki jih ni potrebno prej kuhati, saj je lazanja zelo sočna)
  • cca. 4 pesti naribanega sira (takšen, da se dobro stopi)

Za bolonjsko omako:

  • 500 g mešanega mletega mesa (pol svinjsko, pol goveje)
  • 1 korenček
  • 1 čebula
  • 200 g paradižnikove omake (ali pelatov)
  • malo olivnega olja
  • sol, poper, bazilika, origano, majaron, mleta rdeča paprika, lovorov list, goveja kocka (še bolje: goveja jušna osnova)

Za bešamel:

  • 50 g masla
  • 50 žlici navadne bele moke
  • cca. 5 dl mleka
  • ščep muškatnega oreščka
  • ščep soli, ščep popra

Sočna mesna lazanja – priprava:

Najprej pripravimo bolonjsko omako. Na olju prepražimo čebulo in korenček, nato prepražimo še meso. Dodamo še paradižnikovo omako in vse začimbe. Zalijemo in pustimo kuhati cca. 45 minut. Za še bolj podroben opis recepta za bolonjsko omako kliknite na povezavo.

Ko imamo omako kuhano ali, če jo imamo kuhano še od prej, pripravimo bešamel. V kozici raztopimo maslo in dodamo moko. Z metlico dobro zmešamo. Nato začnemo počasi dolivati mleko in ves čas mešamo, da se nam ne naredijo grudice. Dodamo sol, poper in muškatni orešček. Ko se bešamel zgosti, je pripravljen. Če se nam zdi, da se je preveč zgostil, samo dodamo še malo mleka in pokuhamo.

Preden začnemo sestavljati lazanjo, prižgemo pečico na ventilacijo na 180 stopinj Celzija. Na dno pekača namažemo dve žlici bešamela. Nato dodamo liste testenin toliko, da prekrijemo dno. Namažemo z žlico bešamela. Dodamo bolonjsko omako, potresemo z malo sira in še malenkost bešamel omake. Ponovimo 4 ali 5 krat, da porabimo vse sestavine. Zadnja plast so testenine, posute s sirom, po vrhu še dodamo bešamel omako.

Pečemo približno 40 minut. Ko se sir raztopi in so testenine mehke, če potisnemo notri vilice, je lazanja pripravljena. Ko lazanjo vzamemo iz pečice, jo še nekaj minut pustimo, preden jo razrežemo.

Nato jo razrežemo na poljubno velike kose. Naša lazanja je zelo sočna, zato se nam bo kakšen košček tudi razletel, vendar bo takšna lazanja mnogo okusnejša.

Zraven ponudite skledo zeleno solate in okusno kosilo bo pripravljeno.

Pa dober tek!

Ocena:
Skupaj: 0 Povprečno: 0]

patricia

Moje vodilo v kuhinji je, da mora biti kuhanje preprosto, hitro, pa vendar še vedno okusno. Predvsem pa je treba izkoristiti vse dobrote, ki nam jih ponuja narava in kuhati sezonsko. Domači vrt, tržnica ali pa gozd nam ponujajo ogromno sestavin, ki jih lahko pripravimo za svoje domače.

Dodaj odgovor