Domači ocvirki z mastjo
Veliko slovenskih jedi vsebuje ocvirke ali pa vsaj svinjsko mast. Zakaj bi jih kupovali, ko pa si lahko pripravite domače ocvirke z mastjo sami doma?
Pripomočki za pripravo ocvirkov z mastjo:
- deska za rezanje
- oster nož
- večja posoda za kuhanje
- kuhalnica
- kozarci za vlaganje
- zajemalka
Sestavine za pripravo ocvirkov z mastjo:
- 3 kg slanine za ocvirke
- 1 žlica soli
- 3 lovorjevi listi
- 0,5 dl mleka
- ščep cimeta
- 1 čebula
- 3 stroki česna
Priprava ocvirkov z mastjo:
Z ostrim nožem narežemo slanino na manjše koščke.
Le te damo v posodo za kuhanje in jim dodamo sol. Olupimo čebulo in česen ter ju dodamo slanini. Dodamo še lovorjeve liste, mleko in cimet ter dobro premešamo. Pokrijemo in pustimo nekaj ur na hladnem, da se vse sestavine prepojijo.
Na nizkem ognju začnemo kuhati. Slanina se mora počasi topiti. Vmes večkrat premešamo.
Slanino topimo približno 2 uri. Medtem ko se ocvirki kuhajo dobro umijemo in osušimo kozarce za vlaganje. Po dveh urah temperaturo povečamo, da se ocvirki scvrejo. Ocvirki morajo biti zlato-rjave barve.
S pomočjo zajemalke ocvirke ter mast prelijemo v kozarce za vlaganje. Takoj zapremo.
Zavijemo v odejo in pustimo, da se popolnoma ohladijo in strdijo. Nato jih hranimo v hladilniku.
Dober tek.