Domači ocvirki z mastjo
Print Friendly, PDF & Email

Veliko slovenskih jedi vsebuje ocvirke ali pa vsaj svinjsko mast. Zakaj bi jih kupovali, ko pa si lahko pripravite domače ocvirke z mastjo sami doma?

domaci-ocvirki-z-mastjo-4

Pripomočki za pripravo ocvirkov z mastjo:

  • deska za rezanje
  • oster nož
  • večja posoda za kuhanje
  • kuhalnica
  • kozarci za vlaganje
  • zajemalka

Sestavine za pripravo ocvirkov z mastjo:

  • 3 kg slanine za ocvirke
  • 1 žlica soli
  • 3 lovorjevi listi
  • 0,5 dl mleka
  • ščep cimeta
  • 1 čebula
  • 3 stroki česna

Priprava ocvirkov z mastjo:

Z ostrim nožem narežemo slanino na manjše koščke.

domaci-ocvirki-z-mastjo-1
Le te damo v posodo za kuhanje in jim dodamo sol. Olupimo čebulo in česen ter ju dodamo slanini. Dodamo še lovorjeve liste, mleko in cimet ter dobro premešamo. Pokrijemo in pustimo nekaj ur na hladnem, da se vse sestavine prepojijo.

Opomba avtorice
Mleko ocvirkom dodajamo za lepšo belo barvo, cimet (nekateri dodajo tudi klinčke) pa za izrazitejšo aromo.

domaci-ocvirki-z-mastjo-2
Na nizkem ognju začnemo kuhati. Slanina se mora počasi topiti. Vmes večkrat premešamo.

domaci-ocvirki-z-mastjo-3
Slanino topimo približno 2 uri. Medtem ko se ocvirki kuhajo dobro umijemo in osušimo kozarce za vlaganje. Po dveh urah temperaturo povečamo, da se ocvirki scvrejo. Ocvirki morajo biti zlato-rjave barve.
domaci-ocvirki-z-mastjo-4
S pomočjo zajemalke ocvirke ter mast prelijemo v kozarce za vlaganje. Takoj zapremo.

domaci-ocvirki-z-mastjo-5
Zavijemo v odejo in pustimo, da se popolnoma ohladijo in strdijo. Nato jih hranimo v hladilniku.
domaci-ocvirki-z-mastjo-6
Dober tek.

Ocena:
Skupaj: 10 Povprečno: 4.5]

Dunja

Sem Dunja, ena izmed avtoric receptov na oblizniprste.si. Rada ustvarjam, poleg kuhanja in peke rada tudi šivam in kvačkam. Večino svojega časa pa posvečam svojima sinovoma, s katerima najraje skupaj pripravljamo sladice. Pa dober tek in prijetno sladkanje ;)

Dodaj odgovor