Repki kozic v slastni paradižnikovi omaki
Kupimo lahko zmrznjene in že očiščene repke kozic oz. gamberov ali nabavimo sveže in jih sami izluščimo in očistimo. Če imamo možnost izberemo velike repke kozic. Meso je rahlo roza barve in nežnega okusa. Repki kozic v slastni paradižnikovi omaki so tako okusna jed, da vam bodo brbončice kar poplesavale.
Repki kozic v slastni paradižnikovi omaki – pripomočki:
- ponev
- kuhalnica
- nož
- deska za rezanje
Repki kozic v slastni paradižnikovi omaki – sestavine:
Za 2 osebi:
- 500 g velikih repkov kozic
- 2 večja stroka česna
- 2 žlici masla
- 400 ml paradižnikove pireja kateri vsebuje še cele kose paradižnika
- 2 žlički peklenskega paradižnikovega namaza
- žlička domače suhe mešanice začimb
- nekaj koščkov suhega paradižnika
- 50 ml belega vina
- poper
- sol
- sveža bazilika (lahko tudi suha)
Repki kozic v slastni paradižnikovi omaki – postopek:
Na maslu na hitro popečemo očiščene in osušene repke kozic. Nato jih odložimo v posodo.
V ponev v kateri smo popekli kozice, dodamo še maslo in na hitro, samo toliko da zadiši, popražimo sesekljan česen.
Nato dodamo paradižnikov pire, kateri naj vsebuje še koščke celega paradižnika.
Če imamo jedi radi malo bolj pikantne, dodamo 2 žlički peklenskega paradižnikove namaza ali čili.
Dodamo še vse ostale sestavine: domačo suho mešanico začimb, sol, poper, baziliko in nekaj koščkov suhega paradižnika. Pustimo, da vse skupaj prevre cca. 10 minut.
Nato prilijemo še belo vino. Vino naj bo dobro, kajti od tega je tudi odvisen okus, ki ga pričaramo jedi.
Na koncu dodamo velike repke kozic in nekaj koščkov češnjevega paradižnika. Premešamo in pustimo, da se vse skupaj še malo pokuha in prepoji z okusi.
Postrežemo lahko z različnimi prilogami: kuhan riž, popečena polenta, kitajski rezanci … ali kar samo s kosom kruha, ki ga bomo z užitkom pomakali v slastno paradižnikovo omako.