Polnjene paprike s pirino kašo iz pečice
Print Friendly, PDF & Email

Če želite poizkusiti malo drugačne polnjene paprike, so tukaj polnjene paprike s pirino kašo, pečene v pečici. Za polnjene paprike si je vedno potrebno vzeti čas. Jaz sem jih za spremembo spekla v pečici in pridejo res odlične. Pirino kašo lahko skuhate že prejšnji dan, da bo kosilo hitreje na mizi.

Zraven polnjenih paprik lahko ponudite pire iz kolerabe ali iz sladkega krompirja ter polno posodo solate.

Polnjene paprike s pirino kašo

Pripomočki za polnjene paprike s pirino kašo:

  • pekač velikosti 20 x 15 z višjim robom ali ognjevarna posoda

Sestavine za polnjene paprike s pirino kašo

Za cca. 3 osebe (za 6 polnjenih paprik)

  • 6 paprik
  • 100 g pirine kaše
  • 2 korenčka (cca. 120 g)
  • pest graha
  • pol manjše bučke (cca. 150 g)
  • 1 čebula
  • 1-2 stroka česna
  • rožmarin po okusu
  • malo kurkume (po okusu)
  • 200 ml paradižnikove mezge (omake)
  • 100 ml vode
  • kokosovo olje za peko

Za omako:

  • 100 ml paradižnikove mezge (omake)
  • 200 ml vode
  • sol

Kako naredim polnjene paprike s pirino kašo

Najprej čez noč namočim pirino kašo. S tem, ko piro predhodno namočim, se izboljša absorpcija koristnih snovi iz pire v naše telo, hkrati pa se skrajša čas kuhanja.

Naslednji dan vodo odlijem s pomočjo cedila in piro na hitro splaknem pod hladno tekočo vodo, pustim, da se odcedi.
Piro prestavim v posodo za kuhanje ter jo prelijem z vodo (cca. 300 ml), ki jo prej še malenkost solim. Pira se kuha cca. 15 minut oz. toliko časa, da se voda pokuha in da je pira mehka (pirine kaše se lahko med seboj razlikujejo, zato se lahko mogoče kakšna kuha dlje časa, zato pri kuhanju upoštevajte tudi navodila proizvajalca), nato jo s pomočjo cedila odcedim in pustim ob strani.

Česen in čebulo olupim in ju sesekljam. Olupim tudi korenje in bučko ter ju narežem na čim manjše koščke. V ponev dam kokosovo olje in, ko se ponev malo ogreje, v njej popražim česen in čebulo.

Ko česen in čebula malo zadišita, dodam že narezano korenje in bučke ter vse skupaj pražim nekaj minut (cca. 5 – 7 minut). Dodam še grah, ki je lahko svež ali zamrznjen.

Dolijem vodo, paradižnikovo mezgo in začimbe ter pustim, da se kuha 10 minut, toliko da se vsa zelenjava zmehča. Ko je vse skuhano, solim.

Ko je zelenjava kuhana dodam še kuhano pirino kašo.

Premešam in z žlico napolnim paprike, ki sem jih prej umila in jim odstranila peclje in semena.  Paprike nadevam kar v pekaču in sicer v ognjevarno posodo, oziroma v pekač, v katerem se bodo paprike pekle, vlijem 100 ml paradižnikove mezge (omake) in 200 ml vode ter solim. Koliko vode in mezge boste nalili, je odvisno od tega, kako veliko posodo za peko boste imate, sega naj približno do polovice.  Paprike se pečejo v ventilacijski pečici na 180 °C, 30 – 45 minut. Med peko lahko paprike še malo polijete z omako, da ne bodo tako suhe.

Dober tek.

Ocena:
Skupaj: 0 Povprečno: 0]

spela

Že od malega zelo rada kuham. Veselje do kuhanja in peke mi je predala moja babi, ki je bila učiteljica gospodinjstva. Znala je speči najboljšo torto. Zelo uživam v dobrih in preprostih jedeh. Ker je imel moj sin alergijo na kravje mleko in jajca poizkušam kuhati in peči vse brez tega. S sinom velikokrat pečeva skupaj zato se trudim, da so moji recepti enostavni in zdravi.

Dodaj odgovor