Poletni golaž
Print Friendly, PDF & Email

Res je, da nam poleti ustrezajo jedi, ki nas osvežijo, vendar si moramo privoščiti tudi kaj toplega za pod zob. Poletni golaž je prava izbira, saj vsebuje poletno zelenjavo ter dve vrsti mesa. Poleg se odlično poda bageta, ki jedi doda nekaj hrustljavosti.

Poletni-golaz

Pripomočki za poletni golaž:

  • lonec
  • deska
  • nož
  • skledica
  • metlica za stepanje
  • kuhalnica
  • manjši lonec
  • zajemalka

Sestavine za poletni golaž za 2 osebi:

  • 320 g svinjskega kareja (brez kosti)
  • 230 g piščančjih prsi
  • 2 korenčka
  • 1 bučka
  • 1 rdeča paprika
  • 2 krompirja
  • 1/2 večje čebule
  • olivno olje
  • 0,5 l jušne osnove
  • 1 žlička paprike v prahu
  • 1,5 poravnane žlice moke
  • 50 g masla
  • 2,5 dl tople vode
  • sol, poper, peteršilj, koper, majaron

Postopek priprave poletnega golaža:

Korenčka, rdečo papriko, bučko, čebulo ter obe vrsti mesa narežemo na koščke.

Poletni-golaz-1

V lonec vlijemo olivno olje in ga segrejemo. Na segreto olje damo meso ter ga na hitro popečemo na vseh straneh (v sredini mora biti še surovo, saj se bo kasneje še kuhalo). Preložimo ga na krožnik.

V manjšem loncu segrejemo jušno osnovo oziroma jo pripravimo s pomočjo jušne kocke.

Poletni-golaz-2

V isti lonec, kjer smo pražili meso, damo maslo in ga na srednji temperaturi stopimo. Dodamo mu moko ter z metlico za stepanje dobro premešamo. Tako pražimo, dokler malenkost ne porjavi.

Poletni-golaz-3

V lonec dodamo čebulo ter hitro premešamo. Dodamo 2 zajemalki jušne osnove ter pražimo par minut. Med tem večkrat premešamo z metlico za stepanje.

Poletni-golaz-4

Dodamo papriko v prahu, premešamo in pražimo še kakšno minuto. Če se nam zdi pregosto lahko dodamo malenkost jušne osnove, vendar ne preveč.

Poletni-golaz-5

Zalijemo s polovico preostale jušne osnove, premešamo ter dodamo bučko, korenčka in rdečo papriko. Pustimo par minut, da se zelenjava malenkost pokuha. Med tem nekajkrat premešamo. Dodamo preostalo jušno osnovo ter po okusu začinimo s soljo, poprom, peteršiljem, koprom in majaronom.

Poletni-golaz-6

Prilijemo vodo ter dodamo napol pripravljeno meso. Krompir narežemo na koščke, ter ga dodamo v lonec. Dobro premešamo, pokrijemo in pustimo kuhati. Kuha naj se vsaj še eno uro, med tem pa nekajkrat premešamo.

Poletni-golaz-7

In poletni golaž je pripravljen. Dober je tako topel kot tudi mrzel.

Dober tek. 🙂

Poletni-golaz

Poletni-golaz-8

Ocena:
Skupaj: 6 Povprečno: 4.7]

Dodaj odgovor