Piščanec v grahovi omaki
Print Friendly, PDF & Email

Piščanec v grahovi omaki je slastno in zelo okusno kosilo, katerega bo zagotovo vesela vsa družina. Hrustljavo zapečena piščančja polovica, polita z odlično grahovo omako, vse skupaj pa pripravljeno na maslu. Kosilo, ki se bo prileglo vsem. Piščanec v grahovi omaki pripravljen po tem receptu bo zadostoval za približno 5 do 6 oseb.

Pripomočki za piščanca v grahovi omaki:

  • pekač velikosti 36x26cm

Sestavine za piščanca v grahovi omaki

Za 5 – 6 oseb:

  • 90 g masla
  • 160 g čebule
  • 3 stroki česna
  • 1 kg graha (ali svežega)
  • 1 žlica domače zelenjavne jušne osnove (ali kupljena)
  • 2 ravni jušni žlici bele gladke moke tip-500
  • 6 dl vode
  • 1/2 piščanca približno 1,3-1,5 kg
  • 50 ml sončničnega olja + 3-4 žlice sončničnega olja za dno pekača pred pečenjem
  • sol in poper po okusu
  • 1 žlica rdeče mlete paprike
  • 1 čajna žlička začimbne mešanice

Kako pripravimo piščanca v grahovi omaki

Vzamemo pekač in vanj damo 3-4 žlice sončničnega olja tako, da bo pekač namaščen. Na namaščen pekač položimo piščančjo polovico in jo po okusu posolimo z ene in druge strani.

V manjšo posodico vlijemo 50 ml olja in mu dodamo malo popra, 1 čajno žličko začimbne mešanice in eno veliko ravno žlico mlete rdeče paprike.

Sestavine v posodici dobro združimo in s pomočjo čopiča premažemo piščanca z gornje in spodnje strani. Preostanek pripravljene polivke polijemo po piščancu.

Tako pripravljenega piščanca postavimo v na 160 °C segreto ventilacijsko pečico in pečemo približno 25 minut. Ko čas poteče, piščanca obrnemo še na drugo stran in postopek ponovimo in pečemo še 25 minut. Čas in temperaturo pečenja lahko po potrebi prilagodite svoji pečici in velikosti piščanca, ki ga imate na razpolago.

Med tem, ko je piščanec v pečici lahko, pripravimo grahovo omako. Vzamemo globljo ponev ali vok in vanj damo 90 g masla ter postavimo na ogenj na nizko temperaturo tako, da se maslo počasi stopi. Raztopljenemu maslu dodamo na drobno narezano čebulo.

Čebulo lepo popražimo in ji dodamo sesekljan česen ter na hitro premešamo.

Česen pražimo samo 1 minuto,nato damo 1 kg graha. Premešamo, nekoliko zvišamo temperaturo na štedilniku in na ponev namestimo pokrovko. Med odtaljevanjem oziroma segrevanjem graha večkrat premešamo.

Ko se grah v ponvi odtali in začne vreti, ponovno znižamo ogenj. Dodamo zelenjavno kocko oziroma jušno osnovo, malo posolimo in čez potresemo  2 žlici bele gladke moke. Dobro premešamo, da se vse sestavine lepo združijo in po približno 1-2 minutnem mešanju prilijemo 6 dl hladne vode. Ponovno premešamo in počakamo, da grahova omaka zavre. Ko omaka zavre, jo po eni minuti vrenja odstavimo z ognja, premešamo in pokrijemo.

Sedaj se vrnemo na piščanca. Ko čas pečenja poteče, piščanca vzamemo iz pečice in ga razrežemo na manjše kose. Sedaj vzamemo pripravljeno grahovo omako in jo polijemo po piščančjem mesu v pekaču.

Za pripravo piščanca v grahovi omaki lahko namesto polovice spečemo samo bedrce ali druge že razrezane kose piščančjega mesa, v tem primeru bo postopek enak, le čas pečenja piščančjega mesa bo nekoliko krajši.

Piščanec v grahovi omaki je pripravljen in čaka na postrežbo.

Dober tek. 🙂

Ocena:
Skupaj: 2 Povprečno: 4]

Dodaj odgovor