Ocvrt ribji file
PrintFriendly and PDF

Imate radi ribje jedi? Vam zaradi vsakdanjih obveznosti primanjkuje časa za pripravo ribjih specialitet in omak, ki se ribjim jedem prilegajo? Če je odgovor pritrdilen predlagam, da poskusite ta preprost recept. Četudi je priprava prieprosta in enostavna, je jed okusna in primerna tako za kosilo kot večerjo. Poleg lahko postrežete še renstan krompir in tatarsko omako.

Pripomočki za pripravo ocvrtih ribjih filejev

  • večja ponev
  • krožnik
  • globok krožnik
  • skleda
  • kuhinjska brisača
  • deska in nož za rezanje
  • žlica ali obračalka za obračanje ribe pri cvrtju
  • vilica
  • posoda za odlaganje ocvrtih filejev

Sestavine za pripravo ocvrtih ribjih filejev

Za 3-4 osebe:

  • 1,5 kg očiščenih ribjih filejev po lastni izbiri (oslič, talapija, postrv …)
  • 200-300 g koruzne moke
  • 6-8 velikih žlic mlete rdeče paprike
  • sol
  • 1 velika žlica vegete (še bolje domače suhe začimbne mešanice)
  • 3 dl olja za cvrtje

Postopek priprave ocvrtih ribjih filejev

Najprej pripravimo ribje fileje. Na deski za rezanje pripravimo sveže ali odtaljene ribje fileje tako, da jih narežemo na približno enake kose (recimo en ribji file narežemo na tri enake velike dele – odvisno od njihove velikosti).
Fileje posolimo po lastnem okusu in jih položimo v globok krožnik. Pokrijemo s kuhinjsko brisačo in pustimo 10 minut, da se sol enakomerno razdeli po ribi.

Med tem časom skledo stresemo 200-300 g koruzne moke. Koruzni moki dodamo 6-8 velikih jušnih žlic rdeče mlete paprike in 1 veliko žlico vegete. Sestavine z vilico dobro premešamo.

V ponev vlijemo olje in ga segrejemo na električnem štedilniku. Ribje fileje odcedimo in jih dobro povaljamo v pripravljeni zmesi.

Obojestransko povaljane fileje damo na dobro segreto olje in jih cvremo 2-3 minute na eno strani, nato file obrnemo in postopek ponovimo.

Na dno posode za odlaganje ocvrtih ribjih filejev damo papirnate kuhinjske brisače. Ocvrte fileje položimo na njih i pustimo, da vpijejo odvečno maščobo.

Ocvrti ribji fileji so pripravljeni. Zložimo jih v servirno posodo in po želji okrasimo s peteršiljem. Postrežemo jih s tatarsko omako in restanim krompirjem.

Dober tek.

Ocena:
Skupaj: 10 Povprečno: 4.4]

Dodaj odgovor

Hvala, da nas berete. 🙂

Ste že všečkali našo stran?