Mineštra
Print Friendly, PDF & Email

Mineštro kuham takrat, ko se mi v kuhinji nabere zelenjava in kakšen kos mesa, katerega je potrebno hitreje porabiti. V tradicionalni slovenski kulinariki prevladujejo jedi na žlico. Takšna hrana je energijsko bogata in nam daje potrebno moč ter zagon za delo, lahko pa nas samo pogreje.

Mineštra je enostavna rešitev, za tiste dni, ko se sprašujemo kaj kuhati, ali ko se nam ne da kuhati kompleksnih kosili s tremi ali več hodi. Ob njej postrežemo izbrani kruh ali pa jo še dodatno zakuhamo z ribano kašo ali žličniki.

minestra11

Mineštra – pripomočki

  • lonec volumna 4 l ali več
  • pokrovka za lonec
  • nož
  • lesena kuhalnica
  • deska
  • žlica
  • strgalnik

Mineštra – sestavine

Za 6 oseb

  • 4 srednje veliki krompirji
  • 2 čebuli
  • 1 žlica poljubne maščobe ( priporočam kuhano maslo)
  • 2 pesti graha zamrznjenega ali svežega
  • 2 rumena korenja
  • 1 cel peteršilj (koren in zelenje)
  • 1 lovorjev list
  • sol po okusu
  • 4 stroki česna
  • 3 dl pasiranega paradižnika
  • tri polovice klobase za kuhanje ali kranjske klobase
  • voda za kuhanje

Mineštra – postopek

Na ogenj pristavimo lonec, v katerem raztopimo poljubno maščobo in dodamo nasekljano čebulo, jo rahlo osolimo in popražimo, da postekleni.

minestra

Krompir olupimo in narežemo na manjše koščke poljubne velikosti, vendar priporočam, da so nekoliko manjši, saj bodo prej kuhani in lažje bodo šli v usta.

minestra1

Narezan krompir dodamo prepraženi čebuli in ga na hitro podušimo.

minestra2

V lonec dodamo dve pesti graha, lonec pokrijemo in v lastnem soku na zmernem ognju dušimo toliko časa, da pripravimo korenje in peteršilj.

minestra3

Koren peteršilja dobro operemo, odstranimo odmrlo listje in ga odrežemo. Zeleni del odrežemo tako, da se vejice še vedno držijo skupaj, saj ga bomo tako lažje pobrali iz juhe. Koren peteršilja narežemo na kolobarje in jih dodamo v lonec. Vse skupaj zalijemo z 2 l vode in pustimo, da se mineštra kuha na zmernem ognju.

minestra4

Vsebini lonca dodamo še na poljubne koščke narezano rumeno korenje in lovorjev list, dobro premešamo in dušimo 20 minut.

minestra5

Po pretečenem času dušenja, vsebini lonca dodamo pasiran paradižnik in dobro premešamo. Vzamemo žlico in jed okusimo, ter dosolimo po potrebi in zalijemo še z 1 l vode.

minestra6

Česen olupimo in ga na strgalnik naribamo v mineštro, lahko pa ga tudi nasekljate, v kolikor imate radi vidne koščke zelenjave v juhi.

minestra7

Vsebino lonca pokrijemo in kuhamo 40 minut oziroma, da je zelenjava napol kuhana. Iz klobase odstranimo ovoj (jo olupimo), jo prerežemo in narežemo na manjše kocke, katere dodamo v mineštro in kuhamo, toliko časa kot navaja proizvajalec klobase na embalaži.

minestra8

Preden juho postrežemo iz nje odstranimo listje peteršilja in lovorjev list.

minestra9

Jed lahko izdatno zakuhamo ali pa ob njen na primer postrežemo mediteranski kruh.

minestra11

Uspešno ustvarjanje in dober tek vam želim!

Ocena:
Skupaj: 2 Povprečno: 4]

Mijaliza

Ljubiteljska, kuharica, ki uživa v vseh kulinaričnih okusih, najbolj pa pri pripravi orientalske hrane.

Dodaj odgovor