Marelični cmoki iz pirine moke brez jajc
Obožujem cmoke. Že, ko sem bila majhna, so bili moja najljubša jed. Moja babi jih je velikokrat naredila iz krompirjevega testa ter jih napolnila s slivami. Zadnjič sem hotela naredite cmoke za sina, ki ne sme uživati jajc, a ker na voljo nisem imela veliko časa, da bi skuhala še krompir, sem razmišljala, kako bi jih kar najhitreje naredila. Dobila sem idejo, da bi jih lahko naredila iz podobnega testa, kot veganske njoke, ki so narejeni iz paljenega testa.
Cmoki so narejeni res zelo hitro, kar je res prednost za zaposlene mamice in lačna otroška usta. 🙂 Jaz sem jih naredila zelo hitro in sem jih napolnila za sina z jagodami, za naju s partnerjem pa z marelicami. Spet ob drugi priliki z borovnicami. Nam so bili najbolj všeč cmoki z marelicami, saj so bolj okusni, ker pridejo marelice bolj do izraza. Zato vam predlagam, da jih naredite tudi vi in jih napolnite s svojim najljubšim sadjem, potem pa se odločite katero polnilo vam najbolj ustreza.
Pripomočki za marelične cmoke iz pirine moke
- posoda za kuhanje cmokov
- posoda za kuhanje testa
- žlica in žlička
- nož za testo
- testo za valjanje testa
- posoda za borovnice
- merilna žlička
- tehtnica
- polenovka
Sestavine za marelične cmoke iz pirine moke
Za cca. 20 cmokov oz. za 2 osebi:
- 400 ml vode
- 240 g pirine moke (+ nekaj moke za valjanje)
- pol žličke vanilje v prahu
- 1/3 žličke cimeta
- 2 žlici olja
- ščepec soli
- lahko dodate še malo sladila (jaz ga nisem)
Za nadev:
- 4 marelice
- sladilo po izbiri (jaz sem uporabila kar brezov sladkor)
In še za posip iz drobtin:
- 2 – 3 žlice drobtin
- 1 žlička olja
- malo sladila
- 1/3 žličke cimeta
Kako naredim marelične cmoke iz pirine moke
Najprej naredim paljeno testo, to pa naredim tako, da zavrem vodo s soljo in oljem. Ko voda zavre, jo odstavim s štedilnika in v posodo k vodi stresem odtehtano moko z cimetom in vaniljo. Premešam, da se naredi kepa.
Testo zelo dobro pregnetem na pomokani površini.
Najprej testo prerežem na pol in ga razvaljam samo pol na debelino cca. pol cm. Kvadratke naredim poljubno velike (jaz sem naredila cca. 7 x 7 cm). Marelice razpolovim, razkoščičim in vsako polovico narežem na 4 dele. Na vsak kos testa položim košček marelice, ki ga posujem s sladilom.
Cmoke stisnem skupaj ob robovih, da nastane cmok. Boljše je, da naredite manjše cmoke. Cmoke polagam na pomokano podlago.
V posodi zavrem osoljeno vodo kamor previdno polagam cmoke. Cmoke kuham toliko časa, da priplavajo na vrh in nato jih kuham še nekaj časa (vse skupaj se kuha cca. 15 minut).
Medtem, ko se cmoki kuhajo, naredim polivko iz drobtin. Na kančku olja prepražim drobtine, katere sem še malo posula s cimetom in sladilom. Vse skupaj pražim cca. 3 – 4 minute, ravno toliko, da drobtine zadišijo. Cmoke s polivko poberem iz posode ter jih še odcedim.
Cmoke posujem še z drobtinami.
Lahko pa jih, kot omenjeno, polnite tudi z drugim sadjem, npr. borovnicami.
In kosilo je na mizi. Dober tek!
Poleg cmokov lahko ponudite jabolčna čežano.