Losos v omaki s kaprami
Print Friendly, PDF & Email

Losos je okusna, zdrava riba, bogata z maščobami omega 3. Pečen v pečici in postrežen z omako s kaprami in koprcem je prava poslastica. Pogosto se znajde na mojem jedilniku, ker me neprestano preganja čas in vedno potrebujem ‘nekaj na hitro’ a kljub temu nekaj okusnega.

losos-v-omaki-s-kapramiLosos v omaki s kaprami – pripomočki:

  • nož
  • deska za rezanje
  • papirnate kuhinjske brisače
  • peki papir
  • pekač in pečica (navadna)
  • kozica za omake
  • stiskač za česen
  • kuhalnica
  • čajna žlička
  • jedilna žlica

Losos v omaki s kaprami – sestavine:

(za 2 osebi)

  • 2 × cca. 250 g lososa
  • 2 zvrhani jedilni žlici kaper iz slanice
  • 0,5 – 1 čajna žlička moke
  • 1 večji strok česna
  • 1 dl zelenjavne jušne osnove
  • 1 dl smetane za kuhanje
  • nekaj vejic koprca
  • sol po okusu
  • poper po okusu
  • ščep sladkorja

Losos v omaki s kaprami – priprava:

Oba kosa lososa speremo pod vodo in osušimo s kuhinjskimi brisačami. Lososa posolimo, popopramo, naoljimo in položimo na s peki papirjem obložen pekač. Koža naj bo spodaj. Pečico (navadno) segrejemo na 200 °C. Lososa pečemo v predhodno ogreti pečici 10-15 minut.losos-v-omaki-s-kapramiMedtem, ko se losos peče, pripravimo omako. Vejice koprca speremo z vodo, osušimo in drobno nasekljamo. Česen olupimo in stisnemo s stiskačem za česen. Kapre posujemo s pol žličke moke in premešamo. losos-v-omaki-s-kapramiV kozici segrejemo olje in dodamo kapre. Pražimo jih 1-2 minuti, nato dodamo česen in nadaljujemo s praženjem, dokler česen ne zadiši. Prilijemo 1 dl zelenjavne jušne osnove in 1 dl smetane za kuhanje. Premešamo in na močnem ognju kuhamo, dokler ne izpari polovica tekočine. Če želimo nekoliko gostejšo omako, ji dodamo še malo moke, ki jo predhodno zmešamo s kancem hladne vode (v nasprotnem primeru se naredijo grudice), in omako pokuhamo še kakšno minuto. Potem omako solimo in popramo po okusu. Dodamo ščep sladkorja in nasekljan koprc. Premešamo in odstavimo z ognja. losos-v-omaki-s-kapramiPečenega lososa damo na krožnik in prelijemo s pripravljeno omako iz kaper. Takoj postrežemo s prilogo po želji.

losos-v-omaki-s-kapramiUživajte v okusih!

Ocena:
Skupaj: 4 Povprečno: 4.8]

Dodaj odgovor