LCHF musaka
LCHF musaka je primerna za vse nas, posebej pa še za tiste, ki so na tej prehrani – z malo ogljikovimi hidrati. Namesto krompirja ali jajčevcev, ki so prisotni pri originalni musaki, bomo za vmesne plasti uporabili trdo kuhana jajca ter kislo zelje.
Pripomočki za LCHF musako:
- pečica
Sestavine za LCHF musako:
Za 3 osebe:
- 300 g mletega govejega ali telečjega mesa
- 400 g kislega zelja
- 7 jajc
- 1 čebula (150 g)
- 3 stroki česna
- 1 žlička mlete rdeče paprike
- sol
- poper
- 1 žlica olja
Preliv:
- 3 žlice kisle smetane
- 1 jajce
- 150 g ribanega sira (poljubnega)
- 1/2 žličke curry začimbe
Postopek za LCHF musako:
Pripravimo si kokošja jajca, ki jih bomo dali kuhati. Natehtamo mleto meso – najbolje je telečje ali goveje pri tej prehrani. Kislo zelje pa poskusimo in če je prekislo, ga na hitro operemo v cedilu pod tekočo vodo.
Jajca kuhamo 8 minut, da bodo trdo kuhana in jih ohladimo pod mrzlo vodo. Med tem na drobno narežemo čebulo in česen ter ju popražimo na žlici olja. Dodamo mleto meso, poper, sol in mleto rdečo papriko ter vse skupaj pražimo tako dolgo, da povre tekočina, ki se izloči ob toplotni obdelavi mesa.
Popraženo meso delno ohladimo, trdo kuhana jajca narežemo na 2 do 3 milimetre debele rezine. Sedaj naredimo še preliv iz jajca, kisle smetane, curry začimbe ter ribanega sira tako, da vse dobro zmešamo skupaj.
Sedaj nam ostane samo še zlaganje LCHF musake in peka v pečici.
V pekač, kjer bomo musako pekli, najprej naložimo plast zelja (porabimo polovico zelja), nato plast praženega mletega mesa (polovica mesa) in nato polovico na rezine narezanih trdo kuhanih jajc.
Ponovimo še eno takšno plast: zelje, meso, jajca, nato pa po vrhu vse prelijemo s prelivom.
Pečemo najprej pokrito s pokrovko (ali aluminijasto folijo, če pokrovke nimamo) 20 minut na 180 °C klasične peke, nato pekač odkrijemo in pečemo še 10 minut na 200 °C, da se zgornja plast preliva s sirom lepo zlato rjavo rapeče.
Po pečenju LCHF musako pustimo na sobni temperaturi približno 10 minut, da se vsi okusi lepo povežejo. Nato jo serviramo kot samostojno jed s porcijo sezonske solate. Če imate radi pikantno, zraven zelo lepo paše čilijeva omaka ali čilijevo olje.
Dober tek! 😊