Krompirjeva musaka
Print Friendly, PDF & Email

Krompirjeva musaka je okusna in enostavna jed, sestavljena pretežno iz krompirja in mesa. Z dodanim sirom, smetano in začimbami pa je okus krompirjeve musake še boljši. Ker krompirjevo musako sestavimo iz že predhodno kuhanih in pečenih sestavin, zahteva le kratek čas končne peke. Že sam izgled krompirjeve musake je vabljiv, svoje pa pripomore tudi sama aroma, ki se sprošča med peko. Odlična je!

Krompirjeva musaka – pripomočki:

  • posoda za kuhanje
  • tehtnica
  • nož
  • deska za rezanje
  • ponev
  • pečica
  • pekač velikosti 32 cm x 20 cm
  • majhna čajna žlička
  • velika jušna žlica

Krompirjeva musaka – sestavine

Za 4 osebe:

  • 400 -500 g mletega mešanega mesa
  • 3 žlice olivnega olja (oz. olja po izbiri)
  • 700 g krompirja
  • 100 g čebule
  • 2 stroka česna
  • ščepec bazilike
  • ščepec popra
  • 2 žlički soli (oz. po okusu)
  • vejica peteršilja
  • 3 žlice zelenjave v kozarcu

Za preliv:

  • 2 jajci
  • 250 g domače sladke smetane (ali smetane za kuhanje)
  • 1 dl mleka
  • 100 g naribanega sira (po izbiri)
  • 100 g sira v lističih (po izbiri)
  • maslo za premaz pekača
  • 1 žlička soli

Krompirjeva musaka – postopek

Krompir olupimo in skuhamo tako, da je še malo trd in ne razkuhan. V ponvi pripravimo mesno omako, tako, da na olju najprej prepražimo čebulo, česen, meso in ga začinimo z začimbami (sol, poper, peteršilj, bazilika, zelenjava v kozarcu) ter med mešanjem dušimo približno pol ure. Nato posebej pripravimo preliv: smetano, jajca, nariban sir, mleko in sol dobro premešamo.

krompirjeva musaka

Krompir narežemo na rezine – kolobarje debeline približno pol centimetra. Tako imamo pripravljene vse tri glavne sestavine za krompirjevo musako in pričnemo s sestavljanjem le-te. V premazan pekač najprej položimo plast krompirjevih rezin, preko krompirja nadevamo polovico mesne mase in prelijemo s polovico smetanovega preliva. Preko položimo lističe sira – polovico le-teh.

krompirjeva musaka

Nadaljujemo s sestavljanjem: položimo plast krompirja, preko nadevamo preostalo mesno omako, lističe sira in zaključimo s smetanovim prelivom. Površino lahko posujemo z nasekljanim svežim peteršiljem, baziliko in popopramo.

krompirjeva musaka

Pekač s krompirjevo musako položimo v vnaprej ogreto pečico (klasično) na 190°C in pri tej temperaturi pečemo približno 25 – 30 minut oz. tako dolgo, da se površina krompirjeve musake lepo obarva.

krompirjeva musaka

Ko je krompirjeva musaka pečena, jo vzamemo iz pečice in pustimo nekaj časa (približno 10 minut), da se malo “umiri”. Razrežemo še vročo in postrežemo.

krompirjeva musaka

Zraven se odlično poda zmešana solata. Dober tek!

Ocena:
Skupaj: 23 Povprečno: 4.5]

Mojca A

Od malih nog sem bila mamin "asistent" v kuhinji in ta vloga mi je bila všeč. Rada jem in rada pečem, kuham malo manj, zato so tudi moji recepti bolj sladki, se pa najde tudi kakšen recept za lačen želodček, kateremu sladica šele sledi. Najbolj mi je v veselje, ko moje mojstrovine kmalu čudežno izginejo, domači pa se zadovoljno oblizujejo. :)

Dodaj odgovor