Krompirjev golaž na kislo
Print Friendly, PDF & Email

Krompir je res čudežno živilo, pripravimo ga lahko na nešteto načinov. Krompirjev golaž na kislo, je le ena od oblik dobrih krompirjevih jedi, kjer krompir pride do izraza, s svojim kislim okusom pa ga kisle kumarice čudovito dopolnijo.

Krompirjev golaž na kislo

Krompirjev golaž na kislo – pripomočki:

  • posoda za kuhanje
  • nož
  • podlaga za rezanje
  • palični mešalnik (ni nujno)
  • štedilnik

Krompirjev golaž na kislo – sestavine:

(za 5 oseb)

  • 1 kg krompirja
  • 2 veliki žlici olivnega olja
  • 1 rdeča srednje velika čebula
  • 5 strokov česna
  • 1 žlička soli
  • ščepec popra
  • ščepec majarona
  • ščepec muškatnega oreščka
  • lovorjev list
  • 2 veliki žlici paradižnikove mezge
  • rdečo papriko v prahu
  • 6 zrnc koriandra
  • 4 srednje velike kisle kumarice
  • 1,5 l mlačne vode ali jušne osnove

Krompirjev golaž na kislo – postopek:

Najprej nasekljamo čebulo in česen in ju prepražimo na olivnem olju.

Krompirjev golaž na kislo

V posodo dodamo na kocke narezan krompir ter ga ravno tako malo prepražimo.

Krompirjev golaž na kislo

Po nekaj minutah praženja (približno 3 minute) krompirju dodamo začimbe in paradižnikovo mezgo ter vse skupaj zalijemo z vodo oz. jušno osnovo. Posodo pokrijemo in pustimo, da se kuha približno 40 minut.

Krompirjev golaž na kislo

Ko je krompir kuhan, ga nekaj pretlačimo s paličnim mešalnikom ali pa z vilico, da postane golaž malo bolj gost. V kolikor želimo imeti še gostejšega, naredimo podmet z vodo in žlico moke.

Krompirjev golaž na kislo

Kisle kumarice na drobno nasekljamo in jih stresemo v golaž …

Krompirjev golaž na kislo

… premešamo in postrežemo.

Dober tek!

Ocena:
Skupaj: 5 Povprečno: 4.6]

Mojca A

Od malih nog sem bila mamin "asistent" v kuhinji in ta vloga mi je bila všeč. Rada jem in rada pečem, kuham malo manj, zato so tudi moji recepti bolj sladki, se pa najde tudi kakšen recept za lačen želodček, kateremu sladica šele sledi. Najbolj mi je v veselje, ko moje mojstrovine kmalu čudežno izginejo, domači pa se zadovoljno oblizujejo. :)

Dodaj odgovor