Krompirjev golaž na kislo
Krompir je res čudežno živilo, pripravimo ga lahko na nešteto načinov. Krompirjev golaž na kislo, je le ena od oblik dobrih krompirjevih jedi, kjer krompir pride do izraza, s svojim kislim okusom pa ga kisle kumarice čudovito dopolnijo.
Krompirjev golaž na kislo – pripomočki:
- posoda za kuhanje
- nož
- podlaga za rezanje
- palični mešalnik (ni nujno)
- štedilnik
Krompirjev golaž na kislo – sestavine:
(za 5 oseb)
- 1 kg krompirja
- 2 veliki žlici olivnega olja
- 1 rdeča srednje velika čebula
- 5 strokov česna
- 1 žlička soli
- ščepec popra
- ščepec majarona
- ščepec muškatnega oreščka
- lovorjev list
- 2 veliki žlici paradižnikove mezge
- rdečo papriko v prahu
- 6 zrnc koriandra
- 4 srednje velike kisle kumarice
- 1,5 l mlačne vode ali jušne osnove
Krompirjev golaž na kislo – postopek:
Najprej nasekljamo čebulo in česen in ju prepražimo na olivnem olju.
V posodo dodamo na kocke narezan krompir ter ga ravno tako malo prepražimo.
Po nekaj minutah praženja (približno 3 minute) krompirju dodamo začimbe in paradižnikovo mezgo ter vse skupaj zalijemo z vodo oz. jušno osnovo. Posodo pokrijemo in pustimo, da se kuha približno 40 minut.
Ko je krompir kuhan, ga nekaj pretlačimo s paličnim mešalnikom ali pa z vilico, da postane golaž malo bolj gost. V kolikor želimo imeti še gostejšega, naredimo podmet z vodo in žlico moke.
Kisle kumarice na drobno nasekljamo in jih stresemo v golaž …
… premešamo in postrežemo.
Dober tek!