Kisla repa s smetano, ajdovimi žganci in ocvirki
Kisla repa je v zimskem času pravi blagoslov poln vitaminov. Pripravimo jo lahko na več načinov. Meni osebno je omiljen recept kisle repe s smetano.
Kisla repa s smetano, ajdovimi žganci in ocvirki – pripomočki:
- lonec
- manjši lonec
- kuhalnica
- deska za rezanje
- nož
- žlica
Kisla repa s smetano, ajdovimi žganci in ocvirki – sestavine:
- 500 g kisle repe
- sol
- lovorov list
- voda
- 3 žlice olja
- manjša čebula
- strok česna
- žlička suhe domače vegete (ni nujno)
- 300 g kisle smetane
- žlička moke (po potrebi za podmet)
Kisla repa s smetano, ajdovimi žganci in ocvirki – postopek:
Rezance kisle repe narežemo na manjše rezance, da jo bomo kasneje lažje zajemali na žlico.
V lonec damo kislo repo in dolijemo toliko vode, da je pokrita. Dodamo še sol, lovorov list in domačo suho vegeto (neobvezno). Repa se naj kuha 30 minut.
Čebulo in česen na drobno sesekljamo in popražimo na olju. Nato dodamo kislo smetano in premešamo.
Praženje iz čebule z dodatkom kisle smetane, vlijemo v lonec s kislo repo in kuhamo še 20 minut. Če se nam zdi, da je tekočina preredka, naredimo podmet iz moke.
Zraven kisle repe skuhamo še ajdove žgance z ocvirki po receptu tukaj.
Dober tek!