Ajdovi žganci s hrustljavimi ocvirki
Print Friendly, PDF & Email

Ajdovi žganci so močnati žganci, skuhani iz mešanice ajdove in pšenične bele moke. Kakšno razmerje med ajdovo in belo moko bomo uporabili, se odločimo sami. Lahko se kuha tudi samo z ajdovo moko. Jaz raje mešam, ker je ajdova moka zelo “močna” moka in tako omilim močan okus ajde.

ajdovi-zganci-s-hrustljavimi-ocvirki-7

Ajdovi žganci s hrustljavimi ocvirki – pripomočki:

  • večji lonec
  • lonec
  • tehtnica
  • kuhalnica
  • žlica
  • manjši lonec
  • mikser s spiralastimi metlicami za testo

Ajdovi žganci s hrustljavimi ocvirki – sestavine:

Za lažje preračunavanje so sestavine za 1 kg moke

  • 600 g ajdove moke
  • 400 g bele pšenične moke
  • 2,5 l vode
  • 2 zravnani žlici soli
  • 2 zvrhani žlici ocvirkov

Ajdovi žganci s hrustljavimi ocvirki – postopek:

V večji lonec nalijemo 2,5 litra vode, solimo in pustimo, da zavre. Med čakanjem, da voda zavre, odtehtamo obe moki, ju presejemo in zmešamo obe skupaj.

ajdovi-zganci-s-hrustljavimi-ocvirki-1

Ko je voda zavrela, vanjo vsujemo moko. Z držalom kuhalnice naredimo v moko več lukenj. Tako se bo moka kuhala s pomočjo pare, ki bo puhtela iz luknjic.

ajdovi-zganci-s-hrustljavimi-ocvirki-2

Moka naj vre 30 do 40 minut. Med tem časom na ognju razpustimo ocvirke v hrustljave ocvirke.

ajdovi-zganci-s-hrustljavimi-ocvirki-4

Po končanem kuhanju odlijemo cca. 1/2 litra žgankovke in jo prihranimo.

ajdovi-zganci-s-hrustljavimi-ocvirki-3

Moja babica in mama sta v tem trenutku zavihteli kuhalnico in zmešale kompaktne, močnate žgance. Jaz, če se le da, šparam z močmi v roki in se poslužim pripomočkov v kuhinji. Za mešanje žgancev se odlično obnese ročni mikser z metlicami za testo. Če je potreba, med mešanjem dolijemo žgankovko, ki smo ji prihranili.

ajdovi-zganci-s-hrustljavimi-ocvirki-5Kompaktne in čvrste žgance s pomočjo kuhalnice in žlice, ki jo pomakamo v vroče ocvirke, nadrobimo v skodelo in zabelimo z ocvirki. Dober tek!

ajdovi-zganci-s-hrustljavimi-ocvirki-6

 

 

Ocena:
Skupaj: 5 Povprečno: 4.2]

Dodaj odgovor