Goveja rebra – sous vide
Kratka goveja rebra – narezana na približno 8 do 10 cm široke dele, so lahko krasna specialiteta, ki se kar topi v ustih.
Da bomo dosegli čimboljšo mehkobo mesa; mi pravimo, da gre meso kar samo od kosti, bomo uporabili tehniko dolgotrajnega gretja mesa s pomočjo sous vide aparata. Torej vakumsko zapakirana goveja rebra kuhamo oziroma grejemo v kuhalniku sous vide.
Pripomočki za goveja rebra:
- sous vide grelec / kuhalnik
- pečica
Sestavine za goveja rebra:
Za 3 osebe:
- 1,5 kg govejih reber (narezanih na trakove 8 do 10 cm)
- zeliščna sol
- poper
Premaz:
- 100 g kečapa (domač kečap)
- 1 žlička limoninega soka ali jabolčnega kisa
- 1 žlička gorčice (domača gorčica)
- 15 g rjavega sladkorja
- 1 žlička medu
- 1 žlička Worcester omake
Postopek za goveja rebra:
Govejim rebrom najprej odstranimo mreno. To je tista tanka kožica, ki prekriva eno stran reber. Previdno in počasi jo povlečemo, na kakšnem delu si lahko pomagamo z malim nožem.
Meso operemo ter dobro osušimo, nato ga izdatno natremo s soljo in poprom.
Jaz najraje uporabim zeliščno sol, ali česnovo sol.
Rebra damo v vrečko za vakumiranje in jih sedaj zvakumiramo. Kajti le dobro zaprta bomo lahko nato kuhali / greli v vodi.
Nasvetov, kako dolgo kuhati goveja rebra v sous vide, je več.
Jaz uporabljam 12 urno kuhanje na 75 °C.
Prav tako pa se lahko uporabi 18 do 24 urno kuhanje na 65 °C, ali celo vse do 36 urno na nekje 60 °C.
Kako dolgo in na koliko stopinj kuhati v sous vide goveja rebra je odvisno od starosti mesa ter od želja vsakega posameznika.
Po končanem kuhanju je potrebno goveja rebra – sous vide ohladiti. Lahko jih tudi čez noč pustite v hladilniku in postopek pečenja nadaljujete naslednji dan.
Ohlajena rebra moramo sedaj še popeči. Za to lahko uporabimo tako žar, kot ventilacijsko pečico ali grelnik na vroči zrak.
Najprej naredimo premaz za rebra iz kečapa, limoninega soka ali kisa, rjavega sladkorja ter medu; dodamo pa še žličko Worcester omake in gorčice ter poper po okusu.
S tem premazom sedaj izdatno premažemo rebra iz vseh strani. Nato jih za približno 8 minut na vsaki strani, na 200 °C zapečemo. Jaz sem tokrat uporabila ventilacijsko pečico.
Goveja rebra – sous vide postrežite z raznovrstno zelenjavo, pečenim krompirjem in veliko porcijo sezonske solate.
Dober tek 🙂