Fižolova enolončnica
Print Friendly, PDF & Email

Fižolova enolončnica je odlična in zelo okusna jed na žlico, ki je kot nalašč za vse vegetarijance in ljubitelje brezmesnih jedi. To odlično in zdravo kosilo bomo pripravili samo iz sveže zelenjave,zato jo lahko po kuhanju tudi zamrznemo in uživamo v dobrem toplem obroku tudi takrat, ko nimamo veliko časa za pripravo kosila.

V kolikor skuhamo večjo količino, lahko fižolovo enolončnico v hladilniku hranimo še 4-5 dni. Jed potem samo pogrejemo in postrežemo. Če bi želeli popestriti kosilo, lahko ob fižolovi enolončnici postrežete testenine, polento ali kus-kus.

Pripomočki za fižolovo enolončnico:

  • ekonom lonec (lahko uporabimo tudi navadni večji lonec s pokrovom, a bo v tem primeru čas kuhanja daljši)
  • veliki lonec s pokrovom
  • deska in nož za rezanje
  • velika jušna žlica
  • manjša ponev
  • kuhalnica
  • štedilnik
  • cedilo
  • ribežen

Sestavine za fižolovo enolončnico

Za 8-10 oseb:

  • 800 g surovega fižola v zrnju (sorta po izbiri)
  • 3 večje čebule (okoli 350 g)
  • okoli 300 g naribanega korenja
  • 3 vejice svežega peteršilja
  • 5 strokov česna
  • sol in poper po okusu
  • 2 dl sončničnega ali olivnega olja
  • 3  žlice gladke bele moke tip 500
  • 2  žlici rdeče sladke paprike
  • 1 zelenjavna kocka (priporočam domačo)
  • 2 žlici začimbne mešanice (priporočam domačo)
  • voda

Priprava fižolove enolončnice

Fižol damo v večji lonec in ga prelijemo s približno 3 litri hladne vode, pokrijemo in pustimo namakati čez noč.
Za pripravo fižolove enolončnice lahko uporabimo katero koli vrsto svežega fižola. Lahko izberemo med rdečim, rjavim ali belim fižolom v zrnju.

Naslednji dan, namočenemu fižolu najprej odcedimo vodo. Odcejeni fižol stresemo v ekonom lonec, vlijemo 2,5 l vode, posolimo in namestimo pokrov ekonom lonca. Ekonom lonec postavimo na štedilnik in kuhamo 40 minut. V kolikor nimate ekonom lonca, lahko uporabite tudi večji navadni lonec za kuhanje le, da je čas kuhanja v tem primeru približno 2 uri (dlje kot bo fižol namočen, prej bo kuhan, odvisno pa je tudi od sorte fižola).

Medtem, ko se fižol kuha, v drugo posodo za kuhanje vlijemo 0,5 dl sončničnega olja in ga segrejemo na nizkem ognju. Čebulo olupimo in nasekljamo ter jo damo na segreto olje in prepražimo.

Čebuli dodamo še naribano korenje in narezan peteršilj ter vse skupaj premešamo in pražimo naprej.

Ko je zelenjava lepo prepražena, jo odstranimo z ognja, pokrijemo posodo in počakamo, da se fižol skuha. Ko je fižol kuhan, ga precedimo skozi cedilo in tako odcejenega dodamo k prepraženi zelenjavi. Lonec postavimo nazaj na štedilnik in na srednji temperaturi s pomočjo kuhalnice, dobro premešamo vse sestavine.

Nato dodamo sol, poper, eno zelenjavno kocko in dve žlici začimbne mešanice. Sestavine ponovno premešamo in dolijemo 2 l vode. Pokrijemo s pokrovko in nadaljujemo s kuhanjem še 30 minut.

Enolončnico med tem časom večkrat premešamo. Kakšnih 10 minut pred koncem kuhanja, na štedilnik postavimo ponev ter na srednje močnem ognju segrejemo 1,5 dl olja. V segreto olje damo 3 žlice moke in dobro premešamo s pomočjo kuhalnice.

Ko so olje in moka lepo združeni, dodamo še 2 žlici rdeče paprike, ponovno premešamo in na koncu dodamo še olupljen sesekljan česen.

Vse skupaj na hitro premešamo, odstranimo z ognja in vlijemo k fižolu.

Nato ob nenehnem mešanju, združimo vse sestavine skupaj. Fižolovo enolončnico odstranimo s štedilnika in pustimo v pokriti posodi, da se nekoliko ohladi.

Fižolova enolončnica je pripravljena. V primeru, da imate bolj pikantno različico, lahko fižolovo enolončnico potrosite s kajenskim poprom, čilijem ali trdim naribanim sirom. Poskusite jo ne bo vam žal.

Dober tek!

Ocena:
Skupaj: 1 Povprečno: 4]

Dodaj odgovor