Falafel
Print Friendly, PDF & Email

Falafel je tradicionalna jed iz Bližnjega vzhoda. Okusne, začinjene in ocvrte čičerikinike kroglice običajno postrežejo skupaj z zelenimi olivami, humusom ali sezamovo omako ter svežo zelenjavo (paradižnik, kumare, zelje). Falafel je odličen tudi v obliki sendviča v pita kruhu. Falafel si lahko pripravite tudi sami doma, saj je priprava enostavna. Le par osnovnih stvari je potrebno upoštevati. Pomembno pri pripravi falafla je, da čičerike nikoli ne kuhate, ampak samo namočite. Tudi čičerika iz konzerve za pripravo falafla ni primerna.

falafelFalafel – pripomočki:

  • sekljanik
  • posoda za namakanje
  • večja skleda
  • deska za rezanje
  • nož
  • kuhinjska tehtnica
  • čajna žlička
  • posoda za cvrtje
  • penovka
  • krožnik
  • papirnate kuhinjske brisače

Falafel – sestavine:

  • 250 g suhe čičerike
  • 70 g čebule
  • 2 stroka česna
  • 20 g svežih koriandrovih listov
  • 20 g svežega peteršilja
  • 3 žlice čičerikine moke (lahko tudi navadne pšenične)
  • 1 čajna žlička soli
  • 1 čajna žlička mletega kumina (rimske kumine)
  • 1/2 čajne žličke mletega koriandra
  • 1/4 čajne žličke mletega črnega popra
  • 1/4 čajne žličke mletega kardamoma

Falafel – priprava:

Čičeriko čez noč namočimo v zadostni količini vode za vsaj 12 ur. Vodo, v kateri namakamo čičeriko, večkrat zamenjamo. Odlijemo vodo in čičeriko stresemo v sekljalnik ter grobo sesekljamo. Nič ni narobe, če tu in tam ostanejo večji koščki čičerike. Kadar pripravljamo falafel, čičerike nikoli ne kuhamo. Tudi čičerika iz pločevinke za pripravo falafla ni primerna.

falafelSveži koriander, peteršilj, čebulo in česen drobno nasekljamo in dodamo k čičeriki. Dodamo še začimbe in moko ter z rokami zgnetemo, da se vse sestavine dobro premešajo med seboj.

falafelZ rokami oblikujemo majhne kroglice.

falafelSegrejemo olje za cvrtje. Falafle previdno polagamo v res vroče olje in jih cvremo toliko časa, da so lepo zlatorjavo zapečeni. Olja mora biti dovolj, da falafle popolnoma prekrije, in da falafli v njem plavajo.

falafelKo so pečeni, jih poberemo iz olja ter postavimo na papirnate brisače, da se odcedi odvečno olje.

falafelFalafle postrežemo z zelenimi olivami in sezamovo omako ali humusom.

falafelUživajte v okusih!

Ocena:
Skupaj: 9 Povprečno: 4.8]

Dodaj odgovor