Cvetača v pivskem testu
Cvetača se marsikomu zdi dolgočasna in brez okusa. Pogosto se res izgubi med drugo zelenjavo, a ni treba, da je tako. Dodati ji moramo le “srajčko” iz pivskega testa in postane lahko kraljica kosila, pri katerem bodo uživale tudi brbončice mesojedcev.
Pripomočki za cvetačo v pivskem testu:
- nož
- deska
- skleda
- vilica
- posoda za kuhanje
- posoda za cvrtje
- penovka
- krožnik
- globok krožnik
- kuhinjske brisačke
Sestavine za cvetačo v pivskem testu:
Za 2 osebi
- polovica glave cvetače
- 1 jajce
- 2 ščepa soli
- 1 žlica olja
- 1 dl piva
- 100 g moke (lahko uporabimo navadno belo in polnozrnato moko)
- olje za cvrtje
Postopek za cvetačo v pivskem testu:
Cvetačo očistimo, operemo pod tekočo vodo in jo narežemo na cvetove.
V posodo, v kateri bomo cvetačo kuhali, nalijemo vodo, dodamo ščep soli in vse skupaj pristavimo na štedilnik. V krop vsujemo cvetačne cvetove. Kuhamo skoraj do mehkega. Z vilico preverimo, da se cvetača ne razkuha preveč. Ko je dovolj mehka, a še vedno čvrsta, jo s penovko poberemo iz vode. Prestavimo jo na krožnik in pustimo, da se skoraj povsem ohladi. Medtem pripravimo pivsko testo.
Za pivsko testo v globokem krožniku razžvrkljamo jajce. Solimo in dodamo žlico olja. Dolijemo še pivo in vse skupaj premešamo z vilico.
Postopno dodajamo moko in mešamo z vilicami. Nato zmes pustimo počivati približno 10 minut.
Ko je zmes pripravljena, kuhani cvetačni cvetovi pa ohlajeni, je čas, da jim naredimo “srajčko”. Na štedilnik pristavimo posodo za cvrtje, v katero nalijemo olje za cvrtje. Cvetove enega po enega potopimo v pivsko testo. Kapljico testa kapnemo v olje – če zacvrči, je pripravljeno za cvrtje. Z vilico cvetove previdno preložimo s krožnika polnega pivskega testa v posodo z vročim oljem.
Cvetove cvetače v pivskem testu cvremo približno 10 minut. Ko so zlatorjave barve, jih s penovko poberemo ven in jih zložimo na krožnik s kuhinjsko brisačko, ki popivna odvečno maščobo.
Cvetača v pivskem testu je odlična priloga ali glavna jed, ki nadomesti zrezke.
Dober tek!