Čufti na poseben način
Čufti na poseben način so pripravljeni po posebnem postopku in imajo tudi poseben okus. Ker mesne kroglice najprej spečemo v pečici, dobijo hrustljavo skorjico in okus ter aromo po pečenem. Skupaj s paradižnikovo omako, v kateri z rdečim korenčkom nadomestimo sladkor, tvorijo res okusen obrok. So odlično kosilo ali pa tudi večerja za vse jedce, ki imajo radi kombinacijo mesa in zelenjave.
Čufti na poseben način – pripomočki:
- nož
- deska za sekljanje
- kozica
- 2 posodi srednje velikosti
- 2 manjši posodici
- tehtnica
- grelna plošča
- pečica
- pekač velikosti 40 cm x 30 cm
- kuhalnica
- ribežen
- palični sekljalnik
- velika jušna žlica
- majhna čajna žlička
- papir za peko
Čufti na poseben način – sestavine
Za 5 oseb.
Za mesne kroglice:
- 400 g mešanega mletega mesa
- 1 žlica rastlinskega ali sončničnega olja
- 100 g čebule
- 2 stroka česna
- 1 jajce (oz. 2 drobni jajci)
- 100 g kruha
- 1,5 dl mleka
- 2 žličke soli
- ščepec popra
- šopek peteršilja
- 1 žlička suhe zelenjavne mešanice (Vegeta)
- 3 žlice belih krušnih drobtinic
Za omako:
- 100 g čebule
- 2 žlici rastlinskega ali sončničnega olja
- 2 stroka česna
- 200 g rdečega korenčka
- 400 g svežega paradižnika
- 1 žlica paradižnikovega koncentrata (mezge)
- 1 žlička soli
- ščepec popra
- 1 žlička suhe zelenjavne mešanice
- 2 lovorova lista
- 2 žlici bele mehke moke
- 1 žlica bele ostre moke
- 9 dl mlačne vode
Čufti na poseben način – postopek
Za mesne kroglice na olju prepražimo nasekljan česen in čebulo le toliko, da čebula postekleni, nato odstavimo, da se ohladi.
Preko kruha prelijemo mleko in pustimo, da se kruh napoji.
Meso začinimo (sol, poper, suha zelenjavna mešanica) in dodamo ohlajeno prepraženo čebulo s česnom.
Nato masi dodamo nasekljan peteršilj, jajce, ožet kruh in drobtinice.
Vse skupaj dobro premešamo. Najbolje je, da maso pregnetemo kar z rokami. Maso pustimo počivati vsaj 20 minut, da se vse sestavine dobro povežejo in prepojijo.
Z naoljenimi rokami izoblikujemo kroglice, ki naj bojo srednje velike (premer 4 cm do 5 cm).
Kroglice polagamo v pekač, obložen s papirjem za peko.
Pekač z mesnimi kroglicami položimo v vnaprej ogreto pečico na 200 °C (klasična pečica) in pečemo približno 30 minut oz. tako dolgo, da se kroglice svetlo rjavo obarvajo in dobijo skorjico.
Ko so kroglice pečene, pekač pustimo na toplem.
Med peko kroglic, pripravimo sestavine za omako. Korenček naribamo na tanke rezance. Paradižnik olupimo, odstranimo zatrdele dela in ga nasekljamo.
V posodi na olju prepražimo čebulo in česen ter dodamo korenček in paradižnik. Pražimo približno 5 minut.
Nato dodamo vse začimbe (sol, poper, suho zelenjavno mešanico, lovorjev list) in posodo pokrijemo ter počasi dušimo še približno 30 minut.
Nato potresemo moko (mehka+ostra), zalijemo z vodo in pretlačimo s paličnim mešalnikom. Preden vklopimo palični mešalnik, odstranimo lovorjev list in ga potem vrnemo nazaj v omako, da ostane cel.
V posodo dolijemo vodo, premešamo in vstavimo mesne kroglice. Pri zmernem ognju kuhamo še približno 15 minut.
K čuftom na poseben način se poda kot priloga popečen pire krompir ali druga priloga po lastnem izboru.
Dober tek!