Bučkini polpeti s čičeriko
Bučkini polpeti s čičeriko so rahli, slastni in hitro gotovi polpetki, ki jih lahko postrežemo kot glavno jed, prilogo ali prigrizek.
Bučkini polpeti s čičeriko – pripomočki:
- kuhinjska tehtnica
- nož
- deska za rezanje
- stiskač za česen
- sekljalnik ali blender
- ribežen
- kuhalnica
- vilica
- 3 manjše sklede za sestavine
- večja skleda
- ponev za peko
- kuhinjska krpa
- papirnate kuhinjske brisače
Bučkini polpeti s čičeriko – sestavine:
(za 4 osebe)
- 400 g bučk
- 370 g kuhane čičerike (lahko je iz konzerve, vendar jo stehtamo brez vode)
- 2 večja stroka česna
- 1 manjša čebula (cca. 80 g)
- 2 jajci
- 140 g drobtin
- sol
- ščep popra
- olje za pečenje
- dodatno še nekaj drobtin, v katerih povaljamo polpete
Bučkini polpeti s čičeriko – priprava:
Odmerimo vse sestavine, bučke operemo, naribamo in ožamemo. Česen in čebulo olupimo in oboje drobno nasekljamo oz. česen stisnemo s stiskačem. Če uporabimo čičeriko iz konzerve, jo najprej odcedimo in šele nato stehtamo. Damo jo v sekljalnik in grobo zmeljemo. Vse sestavine (razen olja in dodatnih drobtin) damo v večjo skledo in dobro premešamo. Najlažje to storimo kar z rokami. Dobiti moramo mehko in voljno maso, ki se lepo drži skupaj in se ne drobi. Pri ožemanju bučk si pomagamo s čisto kuhinjsko krpo.
Z roko zajamemo del mase in oblikujemo kroglico. Povaljamo jo v drobtinah in z roko sploščimo ter oblikujemo polpet. Priporočam, da delate manjše polpete.
V ponvi segrejemo olje in vanj previdno polagamo posamezne polpete. Ko se zlato-rjavo obarvajo, jih obrnemo in spečemo še na drugi strani. Pečene polpete odložimo na papirnate prisače, da vpijejo odvečno olje.
Polpete lahko postrežemo tople ali hladne. Poleg postrežemo košček limone. Preden polpete pojemo, jih pokapljamo z limoninim sokom. Kadar jih postrežem kot prigrizek, poleg ponudim tudi kečap, bazilikin pesto in/ali gorčično omako.