Umešana jajca po francosko s čemažem
Print Friendly, PDF & Email

Umešanim jajcem rečemo pri nas frtalja in jo jemo le s ščepcem soli. Včasih pa vanjo dodamo kar nam je v tistem trenutku všeč, kar nam »zapaše« z jajci. Tukaj sem napisal še en recept z dodatkom čemaža. Umešana jajca s čemažem pa sem segrel v »bain-marie« – po naše, v vodni kopeli.

umesana jajca po francoskos cemazem

Pripomočki za umešana jajca s čemažem:

• ponev
• deska za rezanje
• nož
• kuhalnica
• kozica
• steklena posoda
• skodelica
• metlica za stepanje ali vilice
• gibka plastična lopatka z dolgim ročajem
• ribežen
• rokavica

Sestavine za umešana jajca s čemažem

• 3 jajca
• sol
• muškatni orešček
• poper
• maslo
• 100 g do 150 g čemaža
• voda

Priprava umešanih jajc s čemažem

Recept s tremi srednje velikimi kokošjimi jajci je za dve osebi, če vas ne nasiti ga primerno priredite  Liste čemaža operemo in odcedimo ter na deski z nožem narežemo na trakove. V ponev damo  tanko rezino masla na katerem čemaž na hitro pocvremo, premešamo s kuhalnico in počakamo, da se ohladi.
V skodelico ubijemo tri jajca, dodamo ščepec soli, poper, najbolje mlet iz mlinčka in malo sveže naribanega muškatnega oreščka. Tega je mogoče kupiti že zmletega, vendar priporočam, da kupite cele oreščke, saj ohranijo aromo dlje časa. Jajca in začimbe umešamo z metlico za stepanje ali z vilicami in dodamo še pocvrt čemaž. Dodam lahko tudi svežega, narezanega, sprva se le nekoliko bolj nerodno meša z jajcem.

Umešana jajca po francosko s čemažem

V kozico za vodno kopel damo vodo in nanjo postavimo stekleno posodo. Dno zgornje posode naj bo v vodi, dobro je, da se ne prilega tesno na rob spodnje posode, da lahko med gretjem para počasi uhaja. Kozico postavimo na štedilnik, v zgornjo posodo damo nekaj rezin masla in jajca z začimbami. Segrevamo, ko voda zavre od časa do časa pomešamo jajca s plastično lopatko. Stekleno posodo pri tem držimo z rokavico, da se ne opečemo na pari.

Umešana jajca po francosko s čemažem

Jajca se na tak način segrevajo počasi, dlje časa in na nižji temperaturi kot v ponvi. Tudi ni nujno, da popolnoma koagulirajo, ostanejo lahko deloma tekoča in zelo sočna.

Dober tek!

Ocena:
Skupaj: 4 Povprečno: 5]

Dodaj odgovor