Čemažev namaz
Print Friendly, PDF & Email

Svež, okusen in preprost čemažev namaz ima za osnovo indijske oreščke. Ne vsebuje mleka, zato je primeren za alergike na laktozo in za vegane. Odličen domač čemažev namaz se najbolje počuti v družbi ajdovega kruha.

cemazev-namazČemažev namaz – pripomočki:

  • manjša skleda za namakanje
  • kuhinjska tehtnica
  • čista kuhinjska krpa ali papirnate brisačke
  • sekljalnik
  • merilna posoda za tekočine
  • čajna žlička
  • kuhalnica
  • cedilo

Čemažev namaz – sestavine:

(za 350 g namaza)

  • 200 g indijskih oreščkov
  • voda za namakanje
  • 20 g svežega čemaža
  • ščep soli
  • ščep popra
  • ščep sveže naribanega muškatnega oreščka
  • 0,5 – 1 dl vode

Čemažev namaz – priprava:

Indijske oreščke namočimo, da se zmehčajo. Najbolje jih je namakati čez noč.

cemazev-namazČemaž operemo, osušimo in odstranimo peclje.

cemazev-namazIndijskim oreščkom odlijemo vodo, jih speremo pod tekočo vodo (pomagamo si s cedilom), in damo v sekljalnik. Dodamo čemaž, sol, poper in muškatni orešček. Količino začimb prilagodimo svojemu okusu.

cemazev-namazDolijemo 0,5 dl vode in zmiksamo.

cemazev-namazPo potrebi počasi dolivamo preostalo vodo, da dobimo željeno gostoto namaza. Po potrebi ustavimo sekljalnik in s kuhalnico postrgamo stene posode.

cemazev-namazUživajte v okusih!

Ocena:
Skupaj: 2 Povprečno: 5]

Dodaj odgovor