Grški jogurt kot zdrav in lahko prebavljiv posladek
Print Friendly, PDF & Email

Grški jogurt kot zdrav in lahko prebavljiv posladek je odlična izbira, ko si na hitro zaželite posladek ali želite obnoviti manjkajočo energijo. Dobrodošel je tudi po telesni aktivnosti kot lahko prebavljiv beljakovinski obrok za boljšo regeneracijo mišičnih tkiv.

Grški jogurt kot zdrav in lahko prebavljiv posladek – pripomočki:

  • posodica za pripravo
  • čajna žlička

Grški jogurt kot zdrav in lahko prebavljiv posladek – sestavine:

  • 150 g grškega jogurta (eno običajno pakiranje)
  • 1 ali 2 čajni žlički domače marmelade po želji
  • 1 čajna žlička zdrobljenih kakavovih zrn
  • 2 čajni žlički luščenih semen jedilne konoplje
  • 5 do 10 namočenih mandeljnov

Grški jogurt kot zdrav in lahko prebavljiv posladek – postopek priprave

Odprete posodico z grškim jogurtom in vsebino pretresite v servirno posodico. Dodate 1 čajno žličko zdrobljenih kakavovih zrn.

Preko kakavovih zrn dodajte še 2 čajni žlički luščenih semen jedilne konoplje ter 1 ali 2 čajni žlički domače marmelade po lastni izbiri (marmelada naj ne bo presladka). Zaradi pozitivnega učinka na zdravje sem sama z razlogom dodala figovo marmelado. Več o figah preberite v receptu za figovo marmelado brez sladkorja. Za prehransko piko na i dodajte tudi 5 do 10 namočenih mandeljnov.

Sestavine rahlo premešajte in pustite pet do deset minut, da se strta čokoladna zrna nekoliko omehčajo. Dobili ste hitro pripravljen, prijetno hrustljav posladek visoke prehranske vrednosti.

Pameten nasvet
Namesto mandeljnov lahko dodate tudi kakšne druge predhodno namočene oreščke. Grški jogurt lahko za bogato malico vzamete v službo, ostale sestavine pa vedno hranite v službenem predalu. Ko vam zmanjka energije je tako hitra in bogata malica takoj pri roki, kar je vsekakor bolje kot da posegate po francoskih rogljičkih in sladki kavi.
O sestavinah in prehranski vrednosti
Sladka in predelana živila (rogljički, kava) so mrtva živila, vsebujejo samo kalorije, ki vas bodo nasitile za kratek čas. Tako sestavljen mini obrok pa vsebuje vsa makro hranila ter obilico mineralov. Je lahko prebavljiv, vsebuje zadostno količino vlaknin, kar upočasni prebavo in daje občutek sitosti za dlje časa. Fermentirana kakavova zrna so hrana bogov, vsebujejo tako veliko  antioksidativnih snovi, da jih po ORAC lestvici uvrščajo v sam vrh, minerale magnezij in železo ki zmanjšujeta izčrpanost in utrujenost. Cink , ki je znan kot lepotni mineral saj pomaga krepiti lase in nohte, izboljšuje videz kože in celice varuje pred oksidativnim stresom. Tudi luščena semena jedilne konoplje vsebujejo visok delež antioksidantov, velik delež zdravih beljakovin (vsebujejo vse esencialne aminokisline), vitamine skupine B (B1, B2, B3 in B6), ki prav tako ugodno vplivajo na kožo, nohte in lase. So tudi bogat vir omega-3 maščobnih kislin (vsebujejo za človeško telo najbolj ugodno razmerje maščobnih kislin omega 3-6-9). Fige vsebujejo veliko pektina, polifenolnih snovi (močni antioksidanti), kalija in kalcija. Grški jogurt zaradi svoje priprave vsebuje manj sirotke in zato tudi več beljakovin. Vsebuje pa tudi probiotike ki varujejo in vzdržujejo našo črevesno floro v dobri kondiciji. Zdravo črevesje pomeni dober imunski sistem in dobro prebavo, kar preprečuje številne bolezni (predvsem rakaste spremembe na prebavilih) in zviševanje telesne teže. Tako sestavljen obrok je primeren tudi za diabetike (le marmelada naj bo manj sladka).
Ocena:
Skupaj: 9 Povprečno: 4.4]

Irena Franić

Kuhanje in kreiranje novih receptov, uživanje ob dobro pripravljenem obroku v prijetni družbi. Vse to mi daje pravo energijo in dobro se počutim v svoji koži. Moj »način življenja« bi rada delila z vami! Vesela bom, če boste iz tega čudovitega potovanja v magični svet kulinarike odšli bogatejši za kakšno koristno izkušnjo, ki vam bo kasneje v pomoč tudi v domači kuhinji.

Dodaj odgovor