Bučkini žličniki
Bučke so v kulinariki zelo uporabno živilo in lahko jih uporabimo na zelo različne načine. Sama zelo rada eksperimentiram z njimi in tako je nastal recept za bučkine rezance, v tem receptu pa sem bučke uporabila v obliki žličnikov.
Bučkini žličniki – pripomočki
- multipraktik
- pekač od pečice
Bučkini žličniki – sestavine
Za 11 žličnikov:
- 1 srednje velika bučka (cca. 370 g)
- 1 srednja velika čebula (cca. 60 g)
- 1 strok česna
- 1 čajna žlička masla (cca. 5 g)
- 125 g jogurta brez laktoze
- 1 jajce
- sol (po okusu)
- kurkuma (po okusu)
- mleti ingver (po okusu)
- kajenski poper (po okusu)
- muškatni orešček (po okusu)
- 25 g drobtin
Bučkini žličniki – postopek
Bučko olupimo in naribamo v multpraktiku. Naribano bučko posolimo (pri tem moramo biti zelo pazljivi, da jih ne presolimo) in jih damo na stran, da spustijo čim več vode.
Čebulo in česen olupimo ter nasekljamo. V ponvi raztopimo maslo in na njem prepražimo nasekljano čebulo in česen, ki ju rahlo posolimo.
Pečico segrejemo na 180 stopinj Celzija in nastavimo na program za enakomerno pečenje (klasična pečica). Bučkam z rokami odtisnemo odvečno vodo in jih damo v večjo skledo. Dodamo jim prepraženo čebulo in česen ter jogurt in vse skupaj dobro premešamo.
Zmesi dodamo še jajce, začimbe (kurkumo, mleti ingver, kajenski poper, muškatni orešček) in drobtine ter vse skupaj še enkrat dobro premešamo, da dobimo enotno zmes.
V pekač damo papir za peko. Iz mase z dvema jedilnima žlicama oblikujemo žličnike, ki jih polagamo na papir za peko.
Pekač damo v ogreto pečico in bučkine žličnike pečemo 25 minut.
Naj vam teknejo! 🙂