Pica s koprivami
Print Friendly, PDF & Email

Pica s koprivami je preprosta in hitro pripravljena jed. Tisto kar je pri njej najboljše pa je dejstvo, da je “res zdrava” in polna mineralov. Ob njeni pripravi pa tudi prihranite ter se ob nabiranju kopriv razgibate in nadihate svežega zraka. Odlična je kot prigrizek, predjed ali kar tako za razvajanje. Narezana na manjše koščke postrežena v prijetni družbi tekne tudi ob kozarcu vina ali hladnega piva. Odlična je tudi z dodatkom velike sklede solate ali ko se ohladi. Torej več kot dovolj razlogov, da jo pripravite.

 

Pica s koprivami – pripomočki:

  • rokavice za nabiranje kopriv
  • vedro ali vrečka za nabiranje kopriv
  • lonec za blanširanje kopriv
  • cedilo
  • pripomoček za mešanje
  • glavni kuharski nož
  • deska za rezanje
  • posoda za pripravo testa
  • kuhinjska merica
  • valjar
  • pekač premera 33 x 42 cm (pekač od pečice)
  • kos papirja za peko, ki prekrije pekač
  • električni mešalnik

Pica s koprivami – sestavine za pripravo testa:

  • 200 g moke za domači kruh
  • 2 do 2,5 dl mlačne vode
  • sol po okusu
  • 1 zavojček suhega kvasa
  • 2 do 3 jušne žlice oljčnega olja
  • nekaj moke za posip proti sprijemanju pri valjanju

Pica s koprivami – sestavine za nadev:

  • 200 g ne pretlačene skute
  • 1 dl tekočega jogurta
  • 1 jajce
  • sol po okusu
  • 400 g blanširanih in dobro odcejenih kopriv

Za končno podobo še nekaj sveže naribanega parmezana za posip.

Čas priprave približno 20 minut do 30 minut, čas peke 30 do 40 minut (preverite) v ogreti ventilacijski pečici na 170° C.

Pica s koprivami – postopek priprave:

Najprej se lotite priprave testa. Med tem, ko bo testo vzhajalo pa boste pripravili še nadev iz kopriv.

V posodi za pripravo testa zmešajte 200 g moke za domači kruh, zavojček suhega kvasa in sol. Postopno dolivajte 2 do 2,5 dl mlačne vode in testo dobro pregnetite. Na kuhinjski pult ali desko nalijte 2 do 3 jušne žlice oljčnega olja in testo dobro zgnetite v gladko zmes.Posodo v kateri ste gnetli testo prelijte z jušno žlico oljčnega olja in vanjo položite testo na vzhajanje.

Testo pokrijte s prtičem in pustite vzhajati toliko časa, da se volumen podvoji. Čas vzhajanja je odvisen od temperature mase testa in temperature prostora.

Medtem, ko testo vzhaja pripravite nadev. Nabrane koprive operete in blanširate ter na cedilu dobro odcedite. Na grobo jih narežite z nožem.

V večjo posodo za mešanje dajte 200 g skute, 1 dl tekočega jogurta, 1 jajce in sol po okusu. Premešajte z električnim mešalnikom. Na koncu dodajte še grobo nasekljane koprive in ponovno rahlo premešajte.

Večji pekač obložite z papirjem za peko in prilagodite robove obliki pekača. Papir vzemite iz pekača in ga položite na ravno površino. Na papir stresite vzhajano testo ter ga posujte z moko.

Testo razvaljajte po obliki papirja. Po potrebi proti sprijemanju še posujte z moko. K robu pulta naslonite pekač in vanj povlecite papir z razvaljanim testom. Po testu enakomerno razporedite nadev iz kopriv.

Tako pripravljeno testo z nadevom postavite na toplo ali v nekoliko ogreto pečico na vzhajanje. Ko testo podvoji volumen ga postavite v ogreto pečico na 170° C in pecite približno 30 minut.

Po 30 minutah pico s koprivami vzemite iz pečice. Posujte jo s sveže ribanim parmezanom in ponovno za nekaj minut (ne več kot 10 minut) postavite nazaj v pečico. 

Še toplo pico s koprivami razrežite na poljubne kose ter ponudite toplo ali hladno.

Tisti, ki s te ljubitelji jedi s koprivami si lahko pripravite tudi odlično kosilo špinačo iz kopriv z pire krompirjem in jajčki.

Ocena:
Skupaj: 4 Povprečno: 3.5]

Irena Franić

Kuhanje in kreiranje novih receptov, uživanje ob dobro pripravljenem obroku v prijetni družbi. Vse to mi daje pravo energijo in dobro se počutim v svoji koži. Moj »način življenja« bi rada delila z vami! Vesela bom, če boste iz tega čudovitega potovanja v magični svet kulinarike odšli bogatejši za kakšno koristno izkušnjo, ki vam bo kasneje v pomoč tudi v domači kuhinji.

Dodaj odgovor