Solatne kumarice za ozimnico
Print Friendly, PDF & Email

Ko imamo presežke solatnih kumaric, jih lahko primerno pripravljene zamrznemo in, ko ni več sezone kumaric, si lahko naredimo enolončnico, ki se ji reče tople kumare s krompirjem ali jih uporabimo v različnih solatah in raznih omakah. Zaradi izredno dobrega okusa in arome, so priljubljena jed tako pri starejših kot mladih.
Kumarice so nizkokalorične, saj vsebujejo več kot 97% vode. Vsebujejo tudi vitamine A, B1, B2 in C vitamin, kalij in natrij. Poznamo male kumarice za vlaganje in velike kumarice, ki se imenujejo solatne.

Pripomočki za zamrzovanje solatnih kumaric

  • košara za nabiranje ali vedro
  • škarje
  • vedro
  • cedilo
  • skleda
  • nož ali lupilec
  • rezalnik za kumarice
  • posodice za shranjevanje, ki dobro tesni
  • etikete
  • pisalo
  • zamrzovalnik

Sestavine za zamrzovanje solatnih kumaric

  • kumarice v poljubni količini
  • voda za pranje

Postopek za zamrzovanje solatnih kumaric

Kumarice na vrtu nabiramo  v zjutraj, ko so še hladne. S škarjami odrežemo kumarico od matične rastline in jih damo v košaro. Speremo jih pod tekočo hladno vodo in pustimo v cedilu, da se osušijo.

Osušene kumarice olupimo z nožem ali lupilcem za zelenjavo, kakor prikazuje fotografija. Olupljene kumarice nalagamo v čisto vedro ali skledo.

Olupljene kumarice najprej poskusimo na strani, ki je bila priraščena na matično rastlino, ker kumarice zaradi suše in vročine lahko postanejo grenke, če je grenka, jo odrežemo približno 2 centimetra in ponovno poskusimo. Ko kumarica ni več grenka, je dobra za shranek. Grenak del zavržemo.

Kumarice, ki imajo majhne pečke lahko naribamo, kar skupaj s pečkami. Kdor pa ne mara pečk, ali so kumarice zelo zrele in imajo veliko velikih pečk, v tem primeru pa kumarico prerežemo in izdolbemo pečke in naribamo samo meso kumarice, brez pečk. Da bodo pečke v kumaricah manjše, je bolje kumarice pobirati redno vsaj 2 – 3 krat na teden.
Kumarice naribamo na strgalnik za kumarice.

Ko imamo vse kumarice naribane, jih razdelimo v plastične posodice ali vrečke za shranjevanje jedi, nanje napišemo ime shranka, datum zamrzovanja in koliko tehta vsebina v vrečki oz. posodici. Po navodilu zamrzovalnika poskusimo kumarice čim hitreje zamrzniti, da ostanejo trde.

Veliko domačih shrankov vam želim, Lučka Glaser.

Ocena:
Skupaj: 50 Povprečno: 4.4]

Glaser Lučka

Nabiram zelišča in in gozdne sadeže, vrtnarim in vse koristno uporabim v kulinariki. Napisala vam bom tudi sezonsko uporabo rastlin.

Dodaj odgovor