Smuti “Sončni zahod”
Smuti, ki zaradi svojih barv spominja na sončni zahod, je okusen napitek, pripravljen iz treh vrst sadja, dodan pa mu je še jogurt za protiutež sladkemu sadnemu okusu. Posamezno sadje zmešamo ločeno, da dobimo več barvnih kaš, ki jih nato v plasteh nadevamo v kozarec. Da bo smuti všečen ne le očem, pač pa tudi ustom, dodamo nekaj koščkov celih jagod in suhih banan, zaradi katerih bo smuti tudi hrustljav.
Pripomočki za smuti “Sončni zahod”:
- palični mešalnik
- 2 kozarca, ki držita 3 dl
- deska
- nož
- 3 skledice ali skodelice
- žlica
- po potrebi kuhinjske brisačke
Sestavine za smuti “Sončni zahod”:
Za 2 osebi:
- 100 g jagod (+ nekaj za dekoracijo)
- 100 g beskev
- 160 g banan
- 80 g navadnega tekočega jogurta
- nekaj suhih banan
Postopek za smuti “Sončni zahod”:
Ta napitek pripravimo tako, da v prvo skodelico damo 80 g banan in 100 g jagod, v drugo pa 80 g banan in 100 g breskev.
Vsebini obeh skodelic zmešamo s paličnim mešalnikom.
V tretjo skodelico damo nekaj žlic rumene, breskove zmesi in nekaj žlic rdeče, jagodne, da dobimo oranžno zmes.
V kozarca, v katerih bomo smuti “Sončni zahod” postregli, damo najprej plast jagodne zmesi. Pazimo, da čim manj popackamo steno kozarca in da zmes enakomerno razdelimo v oba. Če se nam vseeno zgodi, da kaj sadne kaše steče po kozarcu, ga obrišemo s kuhinjsko brisačko. Nadaljujemo z oranžno zmesjo, pri čemer začnemo zmes nadevati v kozarec ob robovih, da se bodo posamezne plasti dobro videle. Čez na enak način nadevamo še rumeno zmes in zaključimo s plastjo jogurta (v vsak kozarec ga vlijemo 40 g).
Nekaj jagod, ki smo jih prihranili za dekoracijo, operemo in narežemo na poljubne koščke in jih položimo na vrh smutija. Dodamo še nekaj suhih banan in smuti postrežemo. Poleg lahko ponudimo domače kosmiče.
Zanimivega okusa sta tudi bananin smuti s špinačo in bananin smuti s koruznimi kosmiči.
Dober tek!