Velikonočni pirhi v gnezdu
Print Friendly, PDF & Email

Velikonočni čas je čas dobre hrane, peke in barvanja pirhov.  Združite vse te dobrote v čudovite pirhe v gnezdu.  V enem mahu boste dobili okusno in zdravo jed, izvirno darilce in čudovito dekoracijo za velikonočno mizo.

Velikonočni pirhi v gnezdu – pripomočki:

 • posoda za pripravo testa
 • velik oster nož
 • papir za peko
 • čopič
 • pladnji za peko

Velikonočni pirhi v gnezdu – sestavine:

 • 1 kg polnovredne pšenične moke
 • 7 dag kvasa
 • 2 dl sezamovega olja
 • 7 dl mleka
 • 10 dag rjavega sladkorja (6 zvrhanih jušnih žlic)
 • sol po okusu (noževa konica)
 • 1 rumenjak z malo vode ali mleka za premaz

Pecite v ogreti ventilacijski pečici na 170 °C 20 do 25 minut, da se testo obarva. Iz testa lahko pripravite 24 gnezd za pirhe.

Velikonočni pirhi v gnezdu – postopek priprave

V večjo posodo stresite vse suhe sestavine za pripravo testa, premešajte in dodajte vzhajan kvas ter ostale tekoče sestavine. Umesite gladko testo. Pokrito testo naj vzhaja na toplem tako dolgo, da podvoji volumen. Testo stresite na pomokano površino in ga z velikim nožem razrežite na štiri enake dele. Vsak del razrežite še na 6 delov in dobili boste kepice iz katerih boste oblikovali 24 pletenih gnezd za pirhe.

Vsako kepico razdelite na dva dela, eden naj bo nekoliko večji kot drugi. Pomokajte površino za delo le toliko, da se testo ne prijema in razdeljeno kepico razvaljajte v dolgi kači. Daljšo prepognite, krajšo pa pritisnite na pregibu daljše. Spletite enakomerno kito. Tukaj bo dobrodošla tudi pomoč še kakšne dodatne roke, ki vam bo na pregib pritisnila prst, saj boste tako laže in hitreje spletli kito.

Spleteno kito oblikujte v obroč, spoj pa zaključite tako, da preko pokrijete kos sploščenega testa, ki je ostal pri pletenju kite.

 

Pletene kite – gnezda položite na podlago za peko obloženo s papirjem za peko. Kite premažite z rumenjakom v katerega ste umešali mleko. Na premazane kite položite kuhane pobarvane pirhe ter pustite, da testo samo nekoliko vzhaja saj bo nekoliko zraslo še med peko. Če kitke – gnezda vzhajate preveč se bo testo pričelo trgati in pokvarilo končni izgled. Pecite v ogreti ventilacijski pečici 20 do 25 minut, oziroma toliko, da testo dobi zlato rumeno barvo. Ker boste kitke tudi pojedli uporabite pirhe, ki ste jih pobarvali z naravnimi barvami.

Pomembno
Po namazanih kitkah – gnezdih lahko posipate tudi sezamova semena. Vsako gnezdo posebej zavijte v papir za peko ali položite na kos folije in zavežite z lično pentljo in velikonočno darilce je pripravljeno. Moji družinski člani se pirha v okusnem gnezdu zelo razveselijo, svojega pa prepoznajo po začetni črki njihovega imena.

Kako zdravo pobarvati pirhe in izpraskati črko ali motiv po vaši izbiri poglejte v receptu Barvanje velikonočnih pirhov v čebulnih olupkih.

Želim vam prijetne velikonočne praznike.

Ocena:
Skupaj: 4 Povprečno: 4.5]

Irena Franić

Kuhanje in kreiranje novih receptov, uživanje ob dobro pripravljenem obroku v prijetni družbi. Vse to mi daje pravo energijo in dobro se počutim v svoji koži. Moj »način življenja« bi rada delila z vami! Vesela bom, če boste iz tega čudovitega potovanja v magični svet kulinarike odšli bogatejši za kakšno koristno izkušnjo, ki vam bo kasneje v pomoč tudi v domači kuhinji.

Dodaj odgovor