Barvanje velikonočnih pirhov v čebulnih olupkih
Print Friendly, PDF & Email

Barvanje velikonočnih pirhov v čebulnih olupkih je najenostavnejša in najcenejša pot do čudovitih in zdravih pirhov. S hrano, ki jo kupujemo danes vsakodnevno pojemo veliko preveč aditivov in barvil. Se tega sploh zavedamo? Naj bodo vsaj velikonočni pirhi, še posebno če so namenjeni zaužitju pobarvani brez kemije. Čebulne olupke sem lani prvič videla na prodajnih policah trgovin vendar lahko z malo iznajdljivosti ta strošek, ki sicer ni velik vseeno odmislite. Sama začnem okrog novega leta v papirnato vrečko zbirati olupke čebule, ki jo uporabim v domači kuhinji. Če je družina številčnejša in čebule porabite več kot jas, ki kuham le za dva jo boste za barvanje pirhov zadostno količino zbrali veliko prej. Srednje velika papirnata vrečka za kruh napolnjena s čebulnimi olupki bo zagotovo zadostovala za  20 pirhov.

Barvanje velikonočnih pirhov v čebulnih olupkih – pripomočki:

  • papirnata vrečka
  • nož
  • lonec
  • žlica ali pripomoček za mešanje
  • kuhinjska krpa, ki je ne boste pogrešali
  • gravirni strojček ali oster predmet za praskanje

Barvanje velikonočnih pirhov v čebulnih olupkih – sestavine:

  • olupki rdeče in rjave čebule
  • voda za kuhanje
  • kos slanine ali njene kožice

Barva pirhov je odvisna od:

  • količine olupkov
  • sestave olupkov (več rdečih olupkov da temnejšo barvo)
  • samih jajc (vsa jajca ne primejo enake količine barvila)

Če želite enakomerno pobarvane pirhe brez madežev in prask upoštevajte nekaj trikov:

  • med kuhanjem pogosto mešajte, da se temnejši olupki ne primejo na jajčno lupino saj bo na tistem mestu lupina obarvana temneje
  • za mešanje uporabite lesen pripomoček ter mešajte rahlo in previdno da že med kuhanjem z lupine ne spraskate sveže oprijete barve
  • ko po končanem kuhanju jajca vzamete iz vode jih še vroča obrišite do suhega saj se tekočina na vročih jajcih hitro posuši za njo pa ostanejo madeži

Barvanje velikonočnih pirhov v čebulnih olupkih – postopek priprave

Čebulne olupke natlačite v širok lonec in jih zalijte z mlačno vodo.

Ko se čebulni olupki nekoliko zmehčajo med njih v vodo previdno potopite surova jajca.

Na tihem ognju jajca ob pogostem in rahlem mešanju skuhajte na trdo, če bodo pozneje namenjena za uživanje. V kolikor želite jajca hraniti kot dekoracijo za več let jih na tihem ognju kuhajte najmanj 15 minut. Bodite pozorni na to, da voda v kateri se kuhajo ne bo preveč vrela je pri pirhih pomembno, da jajčna lupina ostane cela. Po končanem kuhanju jih previdno vzemite iz vode in takoj obrišite na suho saj boste tako dobili lepe pirhe brez zasušenih madežev.

V istih olupkih lahko pobarvate jajca nekajkrat zato vode z olupki ne zavrzite takoj. Mojo vodo z olupki po končanem barvanju mojih pirhov dobi vedno še kakšna prijateljica in z njo pobarva še svoje pirhe. Seveda to ne morete početi v nedogled saj je količina pigmenta v čebulnih olupkih tudi omejena. Večkrat kot ponovite barvanje svetlejši bodo pirhi. Svetlejši bodo tudi če je bilo olupkov manj. Ko barvanje zaključite še tople pirhe namažite z koščkom slanine. Če jih boste še praskali jih namažite šele po praskanju. 

Pameten nasvet
Če želite jajca ali pirhe uporabiti za peko morajo biti predhodno kuhana saj v nasprotnem lupina poči. 

Ocena:
Skupaj: 15 Povprečno: 4.1]

Irena Franić

Pravilna dieta je »način življenja«, le tako je lahko uspešna na dolgi rok brez stresa in nenehnih odrekanj. Samo tako si lahko pridobimo zadostno količino energije in ohranimo svoje zdravje, da smo se sposobni spopadati z današnjim hitrim tempom in obveznostmi, ki jih nalaga življenje. Zato vedno razmišljam o tem kako z lastno žlico ohraniti svoje zdravje in dobro počutje z veliko mero hedonizma in ekonomičnim pristopom v gospodinjstvu.Okusno pripravljeno hrano vedno jem počasi, tako je užitek večji in traja dlje, tako zadovoljim vse moje čute, zadovoljno pa je tudi moje telo. Hrana mi daje pravo energijo in dobro se počutim v svoji koži. Moj »način življenja« bi rada delila z vami! Vesela bom, če boste iz tega čudovitega potovanja v magični svet kulinarike odšli bogatejši za kakšno koristno izkušnjo, ki vam bo kasneje v pomoč tudi v domači kuhinji.Med mojimi recepti vas bo vedno čakal tudi komentar o prehranski vrednosti obroka. Tako boste vedeli, da ste jedli tudi zdravo (ne samo za Obliznit Prste). Kaj več pa boste seveda prebrali v knjigi . . . Z živili ravnajte gospodarno in predvsem spoštljivo saj imajo kot vsaka materija v vesolju svoje zakonitosti, energijo in namen. Spoštujte in ohranjajte kar vam je dano saj tako ohranjate tudi sebe.

Dodaj odgovor