Pikantni cmočki v pikantni omaki
Print Friendly, PDF & Email

Deževni, hladni in turobni dnevi kar kličejo po nečem pikantnem, da nas malo pogreje. Za kosilo vam predlagam pikantne skutne cmočke v pikantni paradižnikovi omaki. Čeprav se morda ob pogledu na krožnik zdi, da priprava tega obroka zahteva celo dopoldne, je jed gotova v samo pol ure. Pripravite jo lahko tudi brez pikantnih dodatkov, če vam je ljubša bolj mila hrana ali pa jo boste pripravljali za otroke.

Pikantni cmočki v pikantni omaki

Pikantni cmočki v pikantni omaki – pripomočki:

  • skleda
  • tehtnica
  • nož in deska za rezanje
  • lonec
  • ponev
  • kuhalnica

Pikantni cmočki v pikantni omaki – sestavine:

(za 2 osebi)

Za pikantne cmočke:

  • 150 g skute
  • 80 g moke
  • 40 g naribanega parmezana
  • 1 jajce
  • čili v prahu
  • sol in poper

Za pikantno omako:

  • 5 rezin kuhane šunke
  • pest fižola
  • 2 dl paradižnikove omake oziroma pelatov
  • čili v prahu
  • sol in poper
  • olje za praženje

Pikantni cmočki v pikantni omaki – postopek:

Iz skute, moke, parmezana in jajca, ki smo jih začinili po okusu s soljo, poprom in čilijem zamesimo testo. V kolikor se nam zdi, da je testo premehko, dodamo še malo moke.

Pikantni cmočki v pikantni omaki

Med pripravo pikantne omake naj testo počiva v hladilniku.

Pikantni cmočki v pikantni omaki

Kuhano šunko ali druge mesnine (npr. pršut, klobase …) narežemo na manjše koščke.

Pikantni cmočki v pikantni omaki

Koščke mesa prepražimo na manjši količini olja. Ko je meso lepe rjave barve, dodamo paradižnikovo omako. Sama sem uporabila domačo omako, z dodatkom bazilike. Premešamo in še naprej segrevamo.

Med tem časom zavremo vodo, ki smo jo solili. Iz testa oblikujemo cmočke. Najlažje je narediti en večji svaljek in ga potem razrezati na manjše kose, lahko pa oblikujemo tudi manjše kroglice. Cmočke polagamo v krop.

Pikantni cmočki v pikantni omaki

Nekaj se jih bo sigurno oprijelo dna. Z nežnim potegom kuhalnice jih odlepimo od dna. Cmočki so kuhani, ko priplavajo na površino.

Pikantni cmočki v pikantni omaki

Če imamo svež fižol, ga skuhamo posebej, v manjši kozici, lahko pa uporabimo tudi fižol iz konzerve, ki ga samo oplaknemo. V omako dodamo fižol ter začinimo po okusu. Pri tem upoštevajte, da so mesnine že slane, paradižnik pa sladek.

Pikantni cmočki v pikantni omaki

V pripravljeno omako stresemo odcejene cmočke in rahlo pomešamo.

Pikantni cmočki v pikantni omaki

Naj vam tekne!

Ocena:
Skupaj: 3 Povprečno: 5]

sladkosnedka

Sem ljubiteljica sladkega, še posebej čokolade. Rada se sučem po kuhinji in nikoli ne skuham jedi večkrat po istem receptu, saj rada eksperimentiram.

Dodaj odgovor