Domača začimbna mešanica
V moji kuhinji je domača začimbna mešanica ena od pogosto uporabljenih sestavin, zato že vrsto let iz svojega vrta zadnje plodove uporabim za izdelavo domače začimbne mešanice. Poleg tega, da mi začimbne mešanice v zimskem času ni treba kupiti, sem prepričana, da je domača začimbna mešanica veliko bolj zdrava kot tista, ki jo dobimo v trgovini.
Domača začimbna mešanica – pripomočki:
- električni sekljalnik
- deska in nož za rezanje
- 4 srednje velike posodice
- velika jušna žlica
- kozarec za vlaganje s pokrovom
- mala čajna žlička
Domača začimbna mešanica – sestavine:
- 300 g peteršilja
- 3 korenčke
- 2 papriki
- 2 zeleni s korenino
- 1 por
- 1 cela glava česna
- sol
Domača začimbna mešanica – postopek:
Za izdelavo domače začimbne mešanice uporabite svežo zelenjavo.V primeru, da želite, da ta traja dlje časa jo lahko vlagate tudi posušeno.
Vso zelenjavo očistite operite in na deski narežite na manjše kose.
V električnem sekljalniku sesekljate peteršilj in ga stresete v prvo posodico.
Enako naredite z zeleno in njeno korenino in jo stresete v drugo posodico. Nato sesekljamo česen in korenje skupaj ter prestavimo v tretjo posodico. V četrto pa sesekljano papriko in por.
Vzamemo stekleni kozarec za vlaganje in začnemo z zlaganjem po naslednjem vrstnem redu:
Prva vrsta peteršilja in na njo potrosimo 1 žličko soli, na to zložimo zeleno in ponovno žličko soli,
Naslednja vrsta so narezani česen in korenje sledi žlička soli in na koncu paprika z porom ter ponovno žlička soli.
Vzamemo veliko jušno žlico in potisnemo zložene vrstice v kozarcu za vlaganje.
Postopek zlaganja ponavljamo tako dolgo da porabimo vse narezane sestavine. Zadnja vrsta pred zapiranjem kozarca je žlička soli.
Ko je kozarec za vlaganje napolnjen, ga dobro zapremo. V temnem in hladnem prostoru pustimo vsaj 7 dni.
Pred uporabo sestavine premešamo in jih po odprtju hranimo v hladilniku.