Steklena čokoladna glazura
Print Friendly, PDF & Email

Steklena čokoladna glazura, je čudovit preliv za torte, biskvite, piškote in ostale sladke dobrote. Steklena je zato, ker se sveti kot steklo in tako naredi domače dobrote še bolj privlačne. 🙂

steklena-cokoladna-glazura-11

Steklena čokoladna glazura – pripomočki:

  • štedilnik
  • manjša kozica
  • kuhalnica
  • palični mešalnik
  • posoda z višjim robom 2x
  • skledica
  • fino cedilo
  • košček gaze
  • kuhinjska tehtnica
  • merica za tekočine

Steklena čokoladna glazura – sestavine:

  • 1 dl vode
  • 200 g sladkorja
  • 10 g lističev želatine (ponavadi je to 6 lističev) + voda za namakanje
  • 150 g temne čokolade
  • 60 ml sladke smetane

Steklena čokoladna glazura – postopek:

V skledico namočimo lističe želatine in jih pustimo, da se namočijo, oz. nabreknejo.

steklena-cokoladna-glazura

Medtem, v kozico nalijemo vodo, ki ji dodamo sladkor.

steklena-cokoladna-glazura-1

Postavimo na štedilnik in kuhamo dokler se sladkor ne stopi in sladka voda začne rahlo vreti, nato kozico odstavimo z ognja. V sladko vodo dodamo na koščke nalomljeno temno čokolado, premešamo s kuhalnico, da se stopi.

steklena-cokoladna-glazura-2

Ko se je stopila, v čokoladno mešanico dodamo še nabrekle lističe želatine in premešamo, da se raztopijo. Ko lističe vzemamo iz vode, naj voda z njih čimbolj odteče.

steklena-cokoladna-glazura-3

Odmerimo sladko smetano in jo dodamo v kozico, vse skupaj dobro premešamo.

steklena-cokoladna-glazura-4

Nato vzamemo palični mešalnik in čokoladno zmes dobro zmiksamo.

steklena-cokoladna-glazura-6

Čez drugo posodo naslonimo cedilo, ter zmes precedimo.

steklena-cokoladna-glazura-7

Palični mešalnik operemo in ga osušimo, ter zmes v drugi posodi še enkrat zmiksamo. Nato čez cedilo položimo gazo in čokoladno zmes še zadnjič precedimo.

steklena-cokoladna-glazura-8

Glazura je tako pripravljena. Če želite, da je izgled nekoliko prosojen, ko boste oblivali pecivo, ali torte jo uporabite takoj. V nasprotnem primeru, torej če želite, da je glazura bolj temna in nekoliko debelejše nanesena, počakajte cca. 5-10 minut in jo uporabite, ko malenkost zatrdi oz., se zgosti. Pred uporabo jo premešajte. Bodite pazljivi na to, koliko je glazura gosta oz. kako hitro trdi.

 

Nom nom in dober tek! 😉

-Balubah

Ocena:
Skupaj: 8 Povprečno: 4.8]

Dodaj odgovor