Skutina pogača
Print Friendly, PDF & Email

Skutina pogača je zelo preprost recept, vendar ljubitelje skute vedno navduši. Običajno takšne pogače ne smejo manjkati, ko se opravljajo razna poljska dela in ko so trgatve. Takrat skutine pogače služijo kot posladek po malici. V originalu se pečejo v krušni peči, vendar če to ni mogoče, je tudi okrogel ali štirioglat pekač dobrodošel.

Skutina pogača – pripomočki:

  • tehtnica
  • skleda za gnetenje testa
  • valjar
  • skleda za mešanje nadeva
  • žlica
  • peki papir
  • pekač ali šamotna plošča ali krušna peč

Skutina pogača – sestavine:

Za premer pogače 27 cm (količine prilagajate glede na velikost pekača)

Testo:

  • 200 g ostre moke
  • 100 g mehke moke
  • 1/2 vrečice suhega kvasa ali temu primerna količina svežega kvasa
  • 230 ml mlačnega mleka
  • 1 žlička stopljenega masla
  • 1 žlička sladkorja
  • ščepec soli

Nadev:

  • 350 g nepasirane polnomastne skute
  • 3 velike žlice kisle smetane
  • 1 jajce
  • 2 žlici sladkorja
  • 1 vaniljev sladkor
  • 1  žlica pšeničnega zdroba

Preliv:

  • 1 jajce
  • 3 žlice kisle smetane
  • 1 žlica sladkorja

Skutina pogača – postopek:

Vse suhe sestavine: moko, kvas, sladkor in sol pomešamo v posodi za gnetenje. Nato postopoma dodajamo mlačno mleko in stopljeno maslo. Vse skupaj temeljito pregnetemo v homogeno testo, ki naj ne bo pretrdo. Po potrebi dolijte mleko. Če boste uporabili sveži kvas, naredite najprej kvasec. Po gnetenju naj testo vzhaja cca. 45 minut oz. da podvoji volumen.Med tem, ko testo vzhaja, naredimo nadev. V skledi zmešamo skuto, kislo smetano, sladkor, vaniljev sladkor, jajce in pšenični zdrob. Pšenični zdrob ni obvezen, vendar pri nas ga zelo radi dodamo, kajti zdrob naredi nadev rahel in sočen, tudi ko se pogača ohladi.Vzhajano testo razvaljamo v obliki pekača. Pri nas se pogača peče na šamotni plošči, ki je zelo dober približek krušne peči in zato bo okrogle oblike. Valjamo na cca. 7 mm debeline.Testo premažemo z nadevom iz skute in sicer iz sredine navzven. Ne mažemo čisto do roba, kajti rob, ki bo ostal,  bomo na koncu obrnili navznoter. Če bomo uporabili pekač, višek testa pustimo, da visi iz pekača in ga na koncu zavihamo čez nadev.Sedaj damo pogačo peči v predhodno ogreto pečico na 180 stopinj Celzija z ventilacijo. Naša se peče na šamotni plošči. Naredimo še preliv in sicer k razžvrkljanemu jajcu primešamo kislo smetano in po želji sladkor.Po cca. 15 minutnem pečenju, preliv prelijemo čez nadev iz skute in pečemo še 30 minut oz. da pogača postane lepo zlato rjavo zapečena.Po pečenju robove pogače premažemo z maslom. Pogača naj malo počiva in se lepo sesede.Nato jo razrežemo na trikotne kose in postrežemo še toplo ali mrzlo. Prijetno sladkanje!

Ocena:
Skupaj: 16 Povprečno: 4.6]

Dodaj odgovor