Pisana čokoladna lomljenka
Print Friendly, PDF & Email

Čokoladna lomljenka, ki je lahko tudi lepo darilce, je enostavno pripravljena, lepa in pisana na pogled in kar je najboljše, pri njenem ustvarjanju imamo povsem proste roke – od izbire čokolade, do posipa s katerim obogatimo in okrasimo čokoladno lomljenko.

Sama sem izbrala belo, temno in mlečno čokolado. Lahko bi tudi npr. noisette čokolado, lahko samo dve vrsti, lahko eno, lahko vse štiri … Tudi pri posipu imate proste roke, v mojem primeru so to: mini penice, mini masleni piškoti, pisani sladkorni posipi in mrvice, pisani bonbončki, prestice … Lahko bi bili sesekljani oreščki (orehi, pistacije, pekan orehi, lešniki, …), kokos, liofilizirano sadje … Kar vam pade na misel. Pa kar začnimo. 🙂

Pripomočki za pripravo čokoladne lomljenke

  • pekač in papir za peko

Sestavine za čokoladno lomljenko

  • dve 100-gramski tablici bele čokolade
  • dve 100-gramski tablici temne čokolade
  • dve 100-gramski tablici mlečne čokolade

Za posip (v poljubni količini)

  • mini penice
  • mini piškoti (ali večji nalomljeni na manjše dele)
  • sladkorni posipi, mrvice

Za posip lahko uporabite tudi npr: pistacije, orehe, lešnike, kokos, liofilizirano sadje, pisane bonbone (npr. Smarties) … ali kaj drugega.

Priprava čokoladne lomljenke

Priprava je zelo enostavna, saj čokolado enostavno stopimo v pečici, na pekaču in je ni potrebno topiti nad vodno kopeljo. Na pekač (v velikosti pečice) razgrnemo papir za peko in nanjo razporedimo čokolade. Pekač potisnemo v pečico, ogreto na 40 – 45 °C in počakamo približno 15 minut, da se čokolada stopi (po potrebi čas podaljšajte, nikakor pa naj temperatura v pečici ne preseže 50 °C).

pisana čokoladna lomljenka

Medtem ko se čokolada topi, pripravimo posipe, ki jih želimo.

Ko se čokolada stopi, s pomočjo nožka za maslo ali drugega pripomočka čokolade zmešamo med seboj, da ustvarimo pisan vzorček.

pisana čokoladna lomljenka

Posujemo s pripravljenimi posipi in pustimo, da se čokolada strdi (priporočam, da pekač s čokoladno lomljenko postavite v hladnejši prostor, v zimskem času lahko kar ven, na prosto za nekaj časa).

pisana čokoladna lomljenka

Ko se čokolada strdi, s čistimi rokami enostavno nalomimo čokolado na manjše, neenake kose in tako naredimo čokoladno lomljenko.

Čokoladno lomljenko, če jo bomo podarili kot drobno pozornost, lahko lično zapakiramo v vrečke.

Želim vam zabavno ustvarjanje (naj vam pomagajo tudi najmlajši – mojapet letnica je zelo uživala), nato pa še prijetno sladkanje s čokoladno lomljenko!

Ocena:
Skupaj: 4 Povprečno: 4.5]

Irena Trojar

Rada ustvarjam, pišem, vrtnarim ... Zelo rada pa tudi kuham. In ko kuham, rada eksperimentiram, se igram in ustvarjam povsem svoje jedi ... čisto vse pa začinim tudi z ljubeznijo. Upam, da vam bodo moji recepti všeč.

Dodaj odgovor