Pisana čokoladna lomljenka
Čokoladna lomljenka, ki je lahko tudi lepo darilce, je enostavno pripravljena, lepa in pisana na pogled in kar je najboljše, pri njenem ustvarjanju imamo povsem proste roke – od izbire čokolade, do posipa s katerim obogatimo in okrasimo čokoladno lomljenko.
Sama sem izbrala belo, temno in mlečno čokolado. Lahko bi tudi npr. noisette čokolado, lahko samo dve vrsti, lahko eno, lahko vse štiri … Tudi pri posipu imate proste roke, v mojem primeru so to: mini penice, mini masleni piškoti, pisani sladkorni posipi in mrvice, pisani bonbončki, prestice … Lahko bi bili sesekljani oreščki (orehi, pistacije, pekan orehi, lešniki, …), kokos, liofilizirano sadje … Kar vam pade na misel. Pa kar začnimo. 🙂
Pripomočki za pripravo čokoladne lomljenke
- pekač in papir za peko
Sestavine za čokoladno lomljenko
- dve 100-gramski tablici bele čokolade
- dve 100-gramski tablici temne čokolade
- dve 100-gramski tablici mlečne čokolade
Za posip (v poljubni količini)
- mini penice
- mini piškoti (ali večji nalomljeni na manjše dele)
- sladkorni posipi, mrvice
Za posip lahko uporabite tudi npr: pistacije, orehe, lešnike, kokos, liofilizirano sadje, pisane bonbone (npr. Smarties) … ali kaj drugega.
Priprava čokoladne lomljenke
Priprava je zelo enostavna, saj čokolado enostavno stopimo v pečici, na pekaču in je ni potrebno topiti nad vodno kopeljo. Na pekač (v velikosti pečice) razgrnemo papir za peko in nanjo razporedimo čokolade. Pekač potisnemo v pečico, ogreto na 40 – 45 °C in počakamo približno 15 minut, da se čokolada stopi (po potrebi čas podaljšajte, nikakor pa naj temperatura v pečici ne preseže 50 °C).
Medtem ko se čokolada topi, pripravimo posipe, ki jih želimo.
Ko se čokolada stopi, s pomočjo nožka za maslo ali drugega pripomočka čokolade zmešamo med seboj, da ustvarimo pisan vzorček.
Posujemo s pripravljenimi posipi in pustimo, da se čokolada strdi (priporočam, da pekač s čokoladno lomljenko postavite v hladnejši prostor, v zimskem času lahko kar ven, na prosto za nekaj časa).
Ko se čokolada strdi, s čistimi rokami enostavno nalomimo čokolado na manjše, neenake kose in tako naredimo čokoladno lomljenko.
Čokoladno lomljenko, če jo bomo podarili kot drobno pozornost, lahko lično zapakiramo v vrečke.
Želim vam zabavno ustvarjanje (naj vam pomagajo tudi najmlajši – mojapet letnica je zelo uživala), nato pa še prijetno sladkanje s čokoladno lomljenko!