Originalen recept za tiramisu
Ko želim doma pripraviti nekaj sladkega na hitro, se velikokrat odločim za tiramisu. Namreč, ne zahteva pečenja in je zelo preprost za pripravo. Če kavo zamenjamo s kakavom, je primeren tudi za otroke. Tiramisu je odlična zamenjava rojstnodnevnim tortam.
Pripomočki za pripravo originalnega tiramisu-ja:
- Mikser ali mešalnik
- Skleda
- Manjše sito
- Žlica in nožek
- Pravokotni pekač (steklen)
Za pripravo originalnega tiramisu-ja potrebuješ:
(za stekleni pekač velikosti 35cm X 25cm):
- 6 jajc
- 750 g sira Moscarpone
- 6 velikih žlic sladkorja + 1 žlico za kavo
- 2 veliki žlici ruma
- Vanilijevo steblo
- Piškoti Savoiardi
- cca. 6 šalčk kave
Postopek priprave originalnega tiramisu-ja:
V skledo daš 6 celih jajc, dodaš 6 velikih žlic sladkorja in semena iz vanilijevega stebelca.
Sestavine mešaš z mikserjem, dokler se sestavine ne spenijo in ratajo zelo rahle.
Ko zaključiš postopek, dodaš sir Moscarpone in nadaljuješ z mešanjem dokler zmes ne rata kremasta in kompaktna. Niso vsi siri Moscarpone enako dobri. Testirajte in izberite najboljšega. Se izplača!
Skuhaš kavo (cca. 6 polnih šalčk) in daš v globok krožnik, dodaš 1 veliko žlico sladkorja in 2 veliki žlici ruma. Krožnik mora imeti dno tako dolgo kot so dolgi piškoti Savoiardi, da jih lahko naenkrat pomočiš v kavno zmes. V steklen pekač položiš najprej eno vrsto piškotov Savoiardi namočenih v kavo. Piškote namočiš tako, da jih v celoti potopiš v kavo in hitro daš ven. Ne smejo biti namočeni v celoti, drugače bo tiramisu preveč moker. Piškote nato pokriješ s kremo in na vrh kreme postaviš še eno vrsto namočenih piškotov Savoiardi in jih ponovno prekriješ s kremo. Glej spodnji sliki.
Tiramisu okrasiš na vrhu s kakavom, ki ga potreseš po celotni površini s pomočjo manjšega sita.
Ko je tiramisu pripravljen, ga postaviš v hladilnik počivati za vsaj 3 ure, da se piškoti namočijo s kremo in postanejo sočni.
Če ti je bil recept za tiramisu všeč, hitro pritisni na tipko Like in Share. Tako boš lažje sledil(a) mojim receptom, ki bodo objavljeni na naši Facebook strani. Hvala in pozdravček do naslednjič.