Rožičeva potica
Print Friendly, PDF & Email

Rožičeva potica je potica z okusom nostalgije. V času, ko še ni bilo vsega na pretek, so naši predniki posegali po rožičevi moki in z njo nadomestilo drage orehe, čokolado in kakav. Morda je ravno to razlog, da je rožičeva potica danes spregledana, vendar z dvignjenjo glavo odlično parira vsem ostalim poticam. Okus prvega grižljaja je v bistvu presenetljiv, nato pa se odločiš ali se vanj zaljubiš ali pa ga nikoli več nočeš okusiti. Namreč okus rožičev je zelo dominanten in temperamenten, tak karemeliziran in zato mu ne dodajamo veliko drugih začimb, ker se enostavno izgubijo in jih ni čutiti.

Če za druge potice velja, da z vsakim naslednjim dnem začnejo izgubljati sočnost, potem za rožičevo potico velja ravno obratno. Za rožičevo potico je celo priporočljivo, da jo spečemo vsaj kakšen dan, dva prej, ker najboljša je šele tretji dan. Torej zelo priročno, ko nam zmanjkuje časa in bi radi pekli kakšna dva dni prej.

Kot zanimivost naj še navedem, da je rožičev nadev v potici veliko bolj prijazen do našega želodca in prebave, vsebuje zelo malo maščob, veliko vitaminov in mineralov in je brez glutena.

rožičeva potica

Rožičeva potica – pripomočki:

 • pekač potičnica premera 25 cm

Rožičeva potica – sestavine:

Kvašeno testo:

 • 600 g namenske moke za potice
 • 280 ml mlačnega mleka
 • 60 g sladkorja
 • 130 g zmehčanega masla
 • 10 g suhega kvasa (ali 50 g svežega kvasa)
 • 10 g vaniljevega sladkorja
 • 3 rumenjaki
 • naribana limonina lupinica 1/2 limone
 • 2 žlici ruma
 • ščep soli

Rožičev nadev:

 • 300 g rožičeve moke
 • 100 ml mleka
 • 200 ml sladke smetane
 • 100 g sladkorja
 • 16 g vaniljevega sladkorja
 • 6 g cimeta v prahu
 • 80 g masla
 • naribana limonina lupinica 1/2 limone
 • 3 velike žlice marelične marmelade (marmelado lahko nadomestite z enako količino medu)
 • 3 beljaki (sneg)

Rožičeva potica – postopek:

Najprej se lotimo kvašenega testa. Vse sestavine naj bodo ogrete na sobno temperaturo. V posodo za gnetenje odmerimo vse sestavine hkrati in nato samo vklopim robota, kateri naj testo temeljito pregnete. Če bomo gnetli z električnim robotom, naj gnete cca. 8 minut, če bomo testo gnetli ročno, gnetemo cca. 12 minut. Testo je bolj mehko, vendar ravno zato bo potička izredno sočna in mehka. Bolj trdo testo bi vaši potici naredilo testo bolj žilavo in suho. Posodo s testom pokrijemo in pustimo, da vzhaja, da podvoji volumen.

Če boste uporabili sveži kvas, se najprej naredi kvasec in nato naprej vse enako.

rožičeva potica

rožičeva potica

Testo naj vzhaja 1 uro oziroma tako dolgo, da podvoji volumen.

Med tem, ko testo vzhaja, se lotimo priprave rožičevega nadeva. V lonec nalijemo mleko in sladko smetano (če nimamo sladke smetane, lahko uporabimo samo mleko) in dodamo sladkor, vaniljev sladkor, cimet, maslo in naribano limonino lupinico ter vse skupaj segrejemo do vretja.

rožičeva potica

Nato dodamo odmerjeno količino rožičeve moke in temeljito premešamo. Lonec odstavimo iz ognja.

rožičeva potica

Radodarno dodamo 3 velike žlice marelične marmelade. Če želimo, lahko marelično marmelado zamenjamo z enako količino medu. Odvisno od okusa. Nadev pustimo ob strani, da se ohladi.

rožičeva potica

Iz beljakov stepemo sneg in ga v ohlajen nadev umešamo tik preden bomo nadev premazali čez razvaljano testo.

rožičeva potica

Lotimo se valjanja vzhajanega testa. Delovno površino izdatno potrosimo z ostro moko. Testo predenemo iz posode in ga z valjarjem zvaljamo na debelino 4 do 5 mm. Čez testo porazdelimo ohlajen rožičev nadev, kateremu smo tik pred uporabo primešali sneg beljakov.

rožičeva potica

Nadev s pomočjo spatule čimbolj enakomerno premažemo čez celotno površino testa.

rožičeva potica

Začnemo zavijati čist na tanko od sebe navzven. Zavijamo tesno in testo vedno malo zategnemo. Zavijamo ročno in nikakor ne s pomočjo prta.

rožičeva potica

Dobili smo veliko rolo, kateri odrežemo konce. Če bomo pekli v potičnici, izmerimo premer pekača in nato dolžino podvojimo – tako dobimo mero, kje odrezati rolo.  Pekač premažemo z maslom in rahlo posipamo z ostro moko.

Rolo testa s pomočjo špile večkrat na gosto prebodemo do dna. Tako bomo omogočili, da bo potica med vzhajanjem in peko dihala in zato skorja od pečene potice ne bo odstopala. Sedaj pustimo potico, da ponovno vzhaja najman eno uro.

rožičeva potica

Potico damo peči v ogreto pečico na 180 stopinj Celzija, klasične peke. Čas pečenja je 60 minut. Potico tik pred peko s pomočjo čopiča premažemo z vodo. Ko se bo skorjica po vrhu dovolj zlato obarvala, potico med peko prekrijemo z alu folijo, tako bomo preprečili, da bi se po vrhu preveč temno zapekla.

Če bomo potico premazali s stepenim jajcem, pazimo, da ne premažemo luknjic, ker jih bomo s tem zaprli in potica ne bo več dihala.

Pečeno potico takoj po peki po vrhu premažemo s koščkom masla in jo pustimo še 10 minut v pekaču. Nato jo zvrnemo na rešetko in pustimo, da se ohladi.

Popolnoma ohlajeno zavijemo v pvc folijo, jo denemo na hladno in jo tako pustimo do uporabe. Rožičeva potica je najboljša tretji dan, zato je priporočljivo, da jo spečemo vsaj dva do tri dni prej.

Pred postrežbo po vrhu posujemo s sladorjem v prahu.

rožičeva potica

Pustite se očarati okusu rožičev in naj vam tekne.

rožičeva potica

Ocena:
Skupaj: 7 Povprečno: 4.3]

Dodaj odgovor