Najboljši krofi
Print Friendly, PDF & Email

Imate kaj za pusta hrusta? Ni pusta brez krofov. Zakaj si ne bi tokrat spekli krofov sami? So okusni, domači, predvsem pa najboljši krofi.

najboljši krofi

Pripomočki za pripravo najboljših krofov:

  • posoda za mešanje
  • manjša posoda za kvasec
  • žlica
  • tehtnica
  • posoda za peko ter pokrovka
  • penovka
  • krožnik
  • kuhinjske brisače
  • injekcija za brizganje marmelade

Sestavine za pripravo najboljših krofov:

Za približno 14 krofov

  • 1/2 kg gladke moke (lahko tudi namenske moke za krofe)
  • 3/4 kocke kvasa
  • ščep soli
  • 1 jajce
  • 2 rumenjaka
  • 40 g sladkorja
  • 1 žlica olja
  • 1 žlica ruma
  • naribana limonina lupinica
  • vanili sladkor
  • strok burbonske vanilije
  • 2 dl mleka (po potrebi lahko več ali manj)
  • olje za cvrtje
  • sladkor v prahu za posip
  • marelična (lahko tudi druga) marmelada za polnjenje

Priprava najboljših krofov:

V manjšo posodo nadrobimo kvas, mu dodamo žličko sladkorja in malo mlačnega mleka ter dobro premešamo. Pustimo vzhajati.

Najboljši-krofi-1

Medtem damo v večjo posodo moko, sol, sladkor, jajce, rumenjaka, rum, olje, vanili sladkor, mlačno mleko, sredico stroka vanilije in nastrgano limonino lupinico. Dodamo še vzhajan kvas in dobro pregnetemo.

Najboljši-krofi-2

Naredimo približno 70 g težke kroglice in jih polagamo na pomokano površino. Sama najraje na kvadratke narežem peki papir in ga pomokam, ter nanje polagam kroglice. Tako, se mi zdi, da najlažje dvignem posamezno kroglico in jo položim v olje brez, da bi jo preveč stisnila.

Najboljši-krofi-3

Kroglice pokrijemo in jih pustimo vzhajati približno 45 minut. Olje nalijemo v posodo za peko. Olja naj bo dovolj, da bodo krofi lahko plavali. Temperatura za peko krofov naj bi bila 170°C. Če termometra nimamo, lahko s pomočjo lesene kuhalnice preverimo temperaturo olja. Če se okrog kuhalnice naredijo mehurčki, je olje primerne temperature. Ko so kroglice vzhajale, jih polagamo v olje z zgornjo stranjo navzdol in posodo pokrijemo. Pečemo 2 minuti, odkrijemo ter obrnemo krofe in pečemo še 2 minute, brez pokrovke.

Najboljši-krofi-4

Krofe prelagamo na kuhinjske brisače, da popivnajo odvečno maščobo.

Najboljši-krofi-5

 

Rahlo ohlajene krofe s pomočjo injekcije napolnimo z marmelado in posujemo s sladkorjem v prahu.


Najboljši-krofi

Prijetno sladkanje.

Ocena:
Skupaj: 7 Povprečno: 4.6]

Dunja

Sem Dunja, ena izmed avtoric receptov na oblizniprste.si. Rada ustvarjam, poleg kuhanja in peke rada tudi šivam in kvačkam. Večino svojega časa pa posvečam svojima sinovoma, s katerima najraje skupaj pripravljamo sladice. Pa dober tek in prijetno sladkanje ;)

Dodaj odgovor